Británie vydala do Česka muže podezřelého z pokusu o únos letadla

Velká Británie vydala do Česka Jevgenije Dogajeva. Muž je podezřelý z pokusu o únos letadla na cestě z Moskvy do Ženevy, kterého se měl dopustit v roce 2006. Letoun nakonec musel nouzově přistát v Praze. Rus je nyní v pankrácké vazební věznici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dogajev si změnil jméno. Podanou obžalobu potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

„Městské státní zastupitelství podalo obžalobu na ruského státního občana Jevgenije Rotshteina 30. prosince loňského roku k Městskému soudu v Praze. Předsedkyně senátu, které byl případ přidělen, studuje spisový materiál. Poté bude pravděpodobně nařízeno hlavní líčení,“ upřesnila Puci.

Za ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla mu hrozí až 15 let vězení.

Muž letěl v roce 2006 s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Silně opilý na palubě letadla společnosti Aeroflot údajně požadoval přistání v Káhiře. Vyhrožoval prý, že má bombu, a snažil se dostat k pilotům.

Stroj pak nouzově přistál na letišti v Praze a skončil v rukou české policie. Rus strávil po incidentu dva roky v Česku. Složil dvě milionové kauce, aby mohl být propuštěn z vazby.

Soud v září 2008 rozhodl, že bude vydán do Ruska, kde by ho čekala vazba a vyšetřování kvůli únosu letadla. Muž se ale na letiště nedostavil a po advokátce vzkázal, že je v jiné evropské zemi.

V prosinci 2008 jej zatkla britská policie, ale později byl propuštěn. O tři roky později dostal v Británii azyl.

ČTK, Eliška Malínská, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme