Obchody by mohly mít o svátcích zavřeno. Jejich svaz a opozice jsou proti

Poslanci budou řešit senátní návrh zákona, podle kterého by některé obchody měly být o státních svátcích povinně zavřené. Jejich zaměstnanci by díky tomu mohli být během svátků s rodinou. Proti návrhu jsou zástupci pravice a také Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Podle návrhu zákona by velké prodejny nad 200 metrů čtverečních musely o svátcích zavřít. Malé obchody by mohly zůstat otevřené.

Zákon má výjimku pro lékárny, benzinky, prodejny na nádražích, letištích nebo ve zdravotnických zařízeních.

Návrh se nelíbí zástupcům pravice - podle nich samy obchody o některých státních svátcích zavírají, protože se jim nevyplatí mít otevřeno.

Nezaměstnanost?

Proti omezení zákonem je také Svaz obchodu a cestovních ruchu. Tvrdí, že jakékoli omezení prodejní doby by obchody diskriminovalo vůči například restauracím, které by mohly být otevřené.

„Je to ve své podstatě neodůvodnitelný zásah do soukromoprávních vztahů. Zákon, tak jak je předkládán, se týká více jak 80 procent obchodů v Česku a protože nebyly spočítány ekonomické dopady, tak dle našeho názoru nechrání ani zaměstnavatele, ale bohužel ani zaměstnance,“ řekla Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Podle ní by to zvýšilo nezaměstnanost. To ale odmítá předkladatel návrhu, senátor František Bublan z ČSSD. Na nezaměstnanost by to podle něj nemělo mít vliv, protože místo velkých obchodů budou otevřené malé provozovny.

„Ti lidé, kteří pracují v supermarketech, mnohdy za otrockých podmínek, budou mít alespoň na některé svátky volno. Také ten návrh vzešel od pracovníků, kteří jsou sdružení v odborech pro maloobchod a velkoobchod a je to jejich požadavek,“ vysvětlil Bublan.

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme