Indonésie zamítla žádost o milost pro dalšího Brazilce odsouzeného k smrti

Indonésie definitivně odmítla žádosti o milost pro dalšího Brazilce odsouzeného k trestu smrti za pašování drog. Nedávná poprava pěti cizinců, včetně Brazilce a Nizozemce, vyvolala reakce v obou zemích - stáhly své velvyslance ke konzultacím a pohrozily zhoršením vztahů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z hlavních tříd Jakarty,

Jedna z hlavních tříd Jakarty, | Foto: Robert Mikoláš

Indonéský prezident Joko Widodo odmítl dávat milosti v případě trestů smrti za pašování drog. Brazílie se přesto snažila uspět se žádostí o milost i v případě svého druhého občana.

Rodriga Gularte zatkli v roce 2004 na letišti v Jakartě se šesti kilogramy kokainu v surfovém prkně. Jeho právníci se ještě snažili využít zákona, podle kterého v Indonésii nesmí popravovat duševně nemocné.

Schizofrenie, kterou Gularte trpí, se u něj ale rozvinula až ve vězení, a na takové případy se údajně výjimka nevztahuje. Po celém světě je kvůli pašování drog ve vězení asi tisícovka Brazilců.

O milost pro dva své občany žádá Indonésii také Austrálie. Celkem čeká v Indonésii na popravu za zločiny spojené s drogami 60 lidí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme