Město Trutnov platí miliony za PR služby. Opoziční piráti tvrdí, že to je plýtvání

Až u soudu možná skončí spor starosty města Trutnov Ivana Adamce z ODS a Pirátské strany. Jeden z jejích členů totiž kritizuje hospodaření města, upozorňuje hlavně na smlouvu s PR agenturou. Té město platilo zhruba 120 tisíc měsíčně a to za práci, kterou jinde zvládají zaměstnanci radnice. Starosta za kritiku požaduje omluvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mgr. Ivan Adamec - starosta města Trutnova - s moderátorem Jakubem Schmidtem ve studiu ČRo Hradec Králové

Mgr. Ivan Adamec - starosta města Trutnova - s moderátorem Jakubem Schmidtem ve studiu ČRo Hradec Králové | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

„Celkový součet PR služeb byl za 26 měsíců přes 3 miliony korun. Vychází to na více jak sto tisíc korun měsíčně.“

Tak kritizuje postup města Trutnov zastupitel Martin Jiránek z Pirátské strany. Jde o období let 2011-2013, kdy měla radnice smlouvu se společností Xantipa Agency, s.r.o. Za dva roky a dva měsíce zaplatilo město soukromé společnosti 3 miliony 260 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Piráti kritizují vedení Trutnovské radnice za zbytečné výdaje na PR agenturu, podrobnosti zná Václav Plecháček

„Přičemž město zaměstnává na plný úvazek mluvčí, která by samozřejmě měla drtivou většinu služeb dělat sama ve své pracovní činnosti,“ doplňuje trutnovský zastupitel. Podle něj jsou zvláštní i částky, za které PR společnost Xantipa Agency jednotlivé služby poskytovala.

„Jedna tisková zpráva například o tom, že byl opraven chodník nebo fungují parkoviště, měla v průměru půl strany ve wordu. Za tuto půlstránku si Xantipa účtovala čtyři tisíce korun a těch zpráv napsala za měsíc v průměru pět,“ říká Jiránek.

Další desetitisíce přitom město platilo například za monitoring tisku, konzultační hodiny nebo komunikaci s novináři. Starosta Ivan Adamec z ODS ovšem s kritikou pirátů nesouhlasí.

„To vždycky říkají ti, kteří chtějí být zajímaví, že to mohlo být levnější. Všechno může být levnější. Otázka je, jaká bude ta kvalita a otázka je, jestli se Vám podaří to zorganizovat. V té době to bylo jediné řešení, které jsme mohli udělat,“ tvrdí starosta.

Podle Ivana Adamce už má město smlouvu na PR služby s jinou společností a její ceny jsou podobné.

„Naopak když se zeptáte odborníků v této oblasti, tak řeknou, že ty služby v této oblasti byly na nízké úrovni. Já můžu říct, taky to mohlo být dražší,“ dodává první muž radnice.

Radnice žádá od pirátů omluvu

Právě proto poslali starosta Ivan Adamec společně s ředitelem kulturního domu Uffo Liborem Kasíkem a jednatelem Xantipa Agency Miloslavem Bartoňem pirátům předžalobní výzvu. V ní trvají na veřejné omluvě za některé výroky z článku uveřejněném v Pirátských listech.

„Kdyby tam napsali, že možná došlo k pochybění ve výběrové řízení, nebo že to šlo udělat levněji, to bych pochopil. Ale konkrétně jmenovat tři lidi, že oni si rozdělili nějaké peníze, to prostě takhle nejde dělat,“ dodává starosta Trutnova Ivan Adamec.

Piráti se ale omlouvat odmítají. Poukazují na praxi z ostatních podobně velkých měst, která za žádné PR služby neplatí.

To potvrzuje třeba tisková mluvčí Náchoda Nina Adlof: „Náchod v současné době ani v minulosti žádnou takovou službu žádné PR agentury nevyužíval.“

A stejné je to i v podobně velkých městech, například v Českém Těšíně, Chebu nebo Kolíně a žádné PR agentuře neplatí třeba ani ve stotisícovém Hradci Králové.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme