Ekonomka: Sociální nerovnost je v současném systému přímo zaklíčována

21. leden 2015

V roce 2016 bude 1 % nejbohatších lidí vlastnit více než 50 % světového majetku. Vzkázala to britská charitativní organizace Oxfam účastníkům letošního mezinárodního ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

„Není to poprvé, na rostoucí nerovnost mezi bohatými a chudými je upozorňováno už řadu let,“ připomněla v Ranním Plusu ekonomka Ilona Švihlíková.

Očekávat ale, že tento vzkaz cokoli změní, je podle ekonomky naivní. „Většina těch, kteří se v Davosu sejdou, buď tvoří ono 1 %, nebo mu slouží.“

Problém není omezen na rozdíly mezi zeměmi nebo kontinenty, ale stále intenzivněji se projevuje i uvnitř vyspělých zemí. „Kromě nezaměstnanosti se už objevuje i takzvaná pracující chudoba,“ vysvětlila Švihlíková.

Podle ní je nerovnost je přímo zaklíčována v současném systému.

„Ve chvíli kdy se život zhoršuje pro velkou masu populace, legitimita celého systému se otřásá v základech. A změna musí přijít od těch, kterých se nejvíce dotýká, od těch zdola, nikdy tomu v dějinách nebylo jinak,“ konstatovala Ilona Švihlíková.

Ekonom Hindls: Zlepšení v nejbližší době nečekejme

Emeritní rektor pražské Vysoké školy ekonomické Richard Hindls s varováním Oxfamu souhlasí.

„Rozdíly v jednotlivých ekonomikách světa se skutečně prohlubují. Obava o to, že svět je hodně rozdělen, je oprávněná.“

Je potřeba se podívat, koho tyto rozdíly postihují, říká Hindls.

„Je to především Afrika, některé země Střední Ameriky, kde jsou velmi rozdílné podmínky v oblasti vzdělanosti, přírodních podmínek, ale i počtu dětí.“

Evropa žije například v chápání rodinného modelu úplně jiným způsobem.

„To vše podněcuje rozdíly, a nezdá se mi, že by se to v nejbližší době výrazně změnilo,“ předpovídá ekonom.

„Dnes je možná už jedna miliarda lidí, kteří žijí prakticky pod hranicí existenčního minima,“ upřesnil emeritní rektor Vysoké školy ekonomické.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.