Horská služba v Jizerských horách má problémy se signálem pro vysílačky

Horští záchranáři v Jizerských horách mají problémy se signálem pro vysílačky. Nepokrývá celou oblast Jizerek, a tak v některých místech záchranářům vysílačky nefungují. To může být pro zraněné nebo ztracené lyžaře nebezpečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horská služba, záchranář, zimní skůtr

Horská služba, záchranář, zimní skůtr | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Přístroje pro nouzové volání, které používá horská služba, jsou napojené na starou analogovou frekvenci, zatímco všechny ostatní složky Integrovaného záchranného systému už komunikují přes nový, digitální systém.

Horská služba nedostala na přechod k digitální technologii zatím dost peněz, a tak se občas stane, že vysílačky jen šumí a důležitá informace se ztratí uprostřed hor. „Ta síť nám trochu hapruje, protože v minulých letech vyžadovala investice, které nepřišly,“ potvrzuje náčelník Horské služby Jizerských hor René Mašín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech se signálem pro vysílačky v Jizerských horách natáčela redaktorka Šárka Škapíková

„Ta vysílačka tady na dispečinku je rušena i vnějšími vlivy, budeme se to snažit nějak odfiltrovat a zjistit, proč se to takto děje. Holt v těch klimatických podmínkách, které na horách jsou, se někdy neslyšíme, což je špatně,“ pokračuje šéf horských záchranářů.

O potřebě přejít na nový systém se mluví už několik let, zatím ale na to chyběly peníze. „Byla dohoda, že do stávající analogové sítě už nebudeme vkládat velké finanční objemy, abychom v případě přechodu na digitál nemařili prostředky, které jsou na to určené,“ vysvětluje Mašín.

Nespolehlivé vysílačky ani nelze v případě potřeby jednoduše nahradit mobilními telefony. V horách je totiž podle náčelníka horské služby řada míst, která nejsou mobilním signálem plně pokrytá. Týká se to třeba severního úbočí Jizerek.

„Když vyjíždíme řešit úraz do lokalit, kde víme, že není signál, musíme se zařídit tak, abychom nějakým způsobem dali vědět záchrance nebo dalším složkám integrovaného systému,“ doplňuje René Mašín.

Antény je nutné zbavit námrazy

Omrzlou anténu na vrcholu hory Smrk, která je pod krustou zledovatěného sněhu k nepoznání, mi ukazuje záchranář Tomáš Prchal. Pravidelně sem na Smrk s kolegy musí během zimy jezdit a anténu čistit, jinak je signál ještě horší než obyčejně.

„Musí se oklepat cepínem, něčím pevným, protože je tam většinou silná námraza.“ Anténu záchranáři musí čistit po každém hustém sněžení. „Protože vítr ten sníh bere, a pak se to usazuje na těch anténách a na stožárech,“ objasňuje Tomáš Prchal.

Digitální systém by se měl letos začít zkoušet v Krkonoších, pak by na něj postupně měla přecházet další střediska, pokud dostane horská služba od státu dostatek peněz.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme