Syrští hackeři zaútočili na twitterový účet Le Monde, psali na něj vlastní vzkazy

Hackeři z takzvané Syrské elektronické armády se přihlásili ke kybernetickému útoku na francouzský deník Le Monde. V době zvýšené hackerské aktivity proti francouzským médiím ovládli twitterový účet deníku a psali na něj vlastní vzkazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Skupina, která podporuje syrského prezidenta Bašára Asada na účet deníku Le Monde pověsila vzkaz "Je ne suis pas Charlie", - tedy nejsem Charlie, který doprovodila dalším textem a znakem Syrské elektronické armády.

Ve vzkazu dále bylo „Jsem ukradená Palestina, Jsem bombardovaná Sýrie, Afrika, která umírá hladem a masakry, ale nejsem islamofobní Charlie, který uráží mou víru a mého proroka.“

Francouzský deník dal během několika hodin účet znovu do pořádku a veřejně se omluvil.

Není to první útok tohoto druhu v poslední době. Zdaleka ne všechny má na svědomí Syrská elektronická armáda. Po vydání prvního čísla Charlie Hebdo od pařížských atentátů zaznamenal francouzský úřad pro kybernetickou bezpečnost nejméně 19 tisíc útoků na francouzské servery.

Napadená přitom byla široká škála webů - od soukromých nebo firemních až po vojenské. Mnohé z nich přitom hackeři zpomalili tím, že je přehltili obrovským počtem dotazů. To naznačuje, že tuto kyberofenzifu nemají na svědomí jednotlivci, ale nějaké organizované skupiny.

Saudové vyzývají k bojkotu francouzského zboží

Kromě kybernetických útoků se objevují i jiné formy protestu. Například v Saúdské Arábii se v souvislosti posledním vydání Charlie Hebdo objevila internetová výzva, aby lidé nekupovali francouzské zboží.

Na různých webech a sociálních sítích ji doprovázel i seznam francouzských firem a výrobků, které se v zemi prodávají. Skupina, která k bojkotu vyzývala, získala v šestadvacetimilionové zemi asi 4 tisíce facebookových fanoušků.

Právě proto se také francouzské bezpečnostní složky v poslední době soustředí právě na internet - kromě různých více či méně nevinných výzev jsou právě tam mimořádně aktivní i radikálové, kteří velmi často používají sociální sítě nebo diskusní fóra k propagaci svých extremistických názorů a k náboru nových bojovníků.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme