Energetické nápoje by se měly prodávat v režimu jako alkohol, navrhuje poslanec

V Poslanecké sněmovně by se brzy mohl objevit zákon, který omezí prodej nápojů s vyšším obsahem kofeinu pro zákazníky mladší 18 let. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS), který zákon chystá, v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že podle něj by se měly energetické nápoje prodávat ve stejném režimu jako alkohol či cigarety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plechovka

Plechovka | Foto: Fotobanka stock.xchng, Stephen Davies

Prosazujete úplný zákaz prodeje některých nápojů pro mladistvé. Tedy všude, ve všech obchodech v Česku?

Já si myslím, že prodej těchto energetických nápojů musí být v režimu, v jakém prodáváme alkohol a v jakém prodáváme tabákové výrobky. Jejich prodej je také zakázán osobám mladším 18 let. A vzhledem ke škodlivosti těchto nápojů a neschopnosti mladistvých se vzniku závislosti bránit považuji za nutné tyto nápoje dát do stejného režimu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by mohl vypadat zákon omezující přístup dětí k energetickým nápojům, popsal poslanec Bohuslav Svoboda

Není přece jen zákaz prodeje určitých nápojů lidem do 18 let příliš velká regulace? Nestačila by důkladná osvěta?

Nestačí důkladná osvěta. Tady to nebude regulace všech nápojů, tady bude naprosto jasně definováno, jaké množství například kofeinu je to, které určuje, že tento nápoj je považován za nevhodný pro mladistvé a nezletilé.

Tedy nebude těžké určit, jakých nápojů se to týká? Protože právě tu obavu už vyjádřil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), že by to mohlo být komplikované.

Podobný zákon, jaký navrhuje poslanec Svoboda, už platí v Litvě. V Česku je však situace s konzumací energetických nápojů horší. Podle nedávné studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin jim v ČR pravidelně holduje 80 procent náctiletých a 40 procent dětí do deseti let. Jak píše MF Dnes, konečnou podobu návrhu by mohli mít poslanci v dubnu. Zda získá podporu, jasné není, přiklání se k němu však zástupci různých parlamentních stran.

Není to komplikované. My si můžeme říct, že ta hodnota je třeba 150 miligramů kofeinu na litr nápoje, můžeme si definovat i množství ostatních látek, a bude se to týkat jenom těch nápojů, které budou toto množství překračovat.

Nestačilo by přece jen – tak, jak navrhuje ministerstvo školství – aby se podobné nápoje nedostávaly do škol? Aby tam nebyly automaty, které nabízejí podobný sortiment?

Já si myslím, že to nestačí. Ta naše země skutečně má jednu velkou slabinu. Víme, že jsme na prvním místě v pití piva, že jsme významně vysoko v pití alkoholu, že otázky kouření jsou otázky, které se u nás stále nedostaly na tu úroveň, na které by měly být, a proto je u nás nutné tyto věci nejen regulovat osvětou, ale regulovat je také v nějaké podobě zákonem. Tak, abychom se daleko rychleji zbavili toho, co nás určitě handicapuje v evropském společenství.

Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme