Za prodej smrtícího alkoholu v Olomouci padly podmíněné tresty

Za prodej smrtícího alkoholu v Olomouci potrestal olomoucký krajský soud provozovatele obchodu Luďka Vejmolu tříletým podmíněným trestem. Prodavačka obchodu Jarmila Chýlková odešla od soudu s dvouletou podmínkou. Oba dostali i sedmiletý zákaz činnosti a poškozeným budou muset zaplatit vysoké náhrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za prodej smrtícího alkoholu v Olomouci padly podmíněné tresty

Za prodej smrtícího alkoholu v Olomouci padly podmíněné tresty | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Po požití nekolkovaného rumu a vodky s příměsí metanolu zemřeli v Olomouci dva lidé, další dva otravu jedovatým alkoholem přežili.

Státní zástupkyně navrhla kvalifikovat jednání obžalovaných jako úmyslný trestný čin a požadovala pro muže nejméně pětiletý trest vězení a pro prodavačku podmínku.

Soud označil protizákonné jednání za neúmyslné. Přihlédl k tomu, že na tragédii měly velký podíl i oběti. Levný alkohol si totiž koupily v době metanolové aféry.

Kromě podmíněných trestů a zákazu činnosti musí Vejmola zaplatit přes milion korun, prodavačka Jarmila Chýlková má zaplatit necelých 900 tisíc.

Advokát majitele prodejny František Stratil je s rozsudkem spokojený: „Jsem velice rád, že soud nepodlehl té nevyřčené společenské objednávce, aby všichni, kdo mají cokoliv do činění s tou takzvanou metylovou aférou, byli postiženi nějakými drakonickými tresty.“

Žalobkyně i oba odsouzení si ponechali lhůtu na odvolání. Rozsudek je tedy nepravomocný.

Za prodej smrtícího alkoholu v Olomouci padly podmíněné tresty | Foto: Jana Zemková

Metanolová kauza - schéma cesty smrtící směsi | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme