Sobotka se kvůli případu odebraných dětí obrátil na norskou premiérku

Norské a české úřady budou přímo spolupracovat v případu dětí odebraných Evě Michalákové v Norsku. Dohodl se na tom premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD s norskou velvyslankyní Siri Ellen Sletnerovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Zdroj: ČTK

Premiér se s velvyslankyní sešel krátce po poledni v poslanecké sněmovně. Během půlhodinového jednání jí předal dopis adresovaný norské premiérce.

„Obrátil jsem se na předsedkyni norské vlády s žádostí o to, aby celá věc sourozenců Michalákových byla důkladně a velmi objektivně posouzena s tím, že máme skutečně zájem na tom, aby norské soudy v této věci rozhodovaly objektivně, s ohledem na zájmy dětí, s ohledem na zájmy biologické rodiny,“ uvedl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Bohuslav Sobotka se kvůli případu odebraných dětí sešel s norskou velvyslankyní

Premiér v dopise mimo jiné upozornil, že česká vláda a úřady garantují ochranu práv dětí v České republice.

„Tato garance je určena norským úřadům, které budou rozhodovat o dalším osudu dětí, s tím, že náš úřad garantuje zacházení s dětmi a dodržování všech pravidel, která by eventuálně ze strany norských úřadů byla vyžadována,“ prohlásil Bohuslav Sobotka.

Český premiér velvyslankyni také řekl, že je znepokojen tím, jak se omezil kontakt matky s dětmi. Norský sociální úřad nově stanovil, že Eva Michaláková se může se syny stýkat dvakrát do roka vždy na 15 minut. Původně byly schůzky dvouhodinové.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Od velvyslankyně pak Sobotka obdržel nótu norského ministerstva zahraničí. Podle ní mají norské úřady zájem spolupracovat s českými úřady. Siri Ellen Sletnerová také popsala, jak se celý případ projednává:

„Vysvětlila jsem panu premiérovi, jak funguje norský sociální systém. Zdůraznila jsem mu, že žádný vládní úřad skutečně nemůže do případu zasahovat. Je to pouze mezi matkou a norskou sociální službou. Jsem si jistá, že matka dostala velmi dobré informace o tom, jaká má práva a na které orgány se může v této souvislosti obrátit.“

Česko by mohlo podat žalobu na Norsko, plánují někteří poslanci

Číst článek

Podle premiéra Sobotky je teď nutné vyčkat na rozhodnutí norských úřadů a soudu, které posuzují případ sourozenců Michalákových. Vláda podle něj zatím udělala všechny potřebné kroky.

Marksová: Korektní postoj ambasády

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) souhlasí s postojem norské ambasády v případu odebraných dětí. Velvyslanectví ve svém prohlášení uvedlo, že pro odebrání dvou synů matce měly norské úřady oprávněné důvody. O detailech ve spisu ministryně mluvit nechce.

„Já jsem měla možnost do spisu nahlédnout a samozřejmě souhlasím s tím, že ty citlivé věci, které jsou tam obsažené, by se v žádném případě neměly zveřejňovat, protože se týkají dětí. Nicméně to stanovisko norské ambasády považuji za korektní,“ poznamenala Marksová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji v případu odebraných dětí mluvili europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL a norský publicista žijící v Česku Yngvar Brenna

Ministryně dodala, že Evě Michalákové úřad v minulosti pomáhal a bude v tom i nadále pokračovat.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského z KDU-ČSL ale Norové nejsou schopni zdůvodnit své kroky.

„Tomu případu jsem se opravdu věnoval celé Vánoce. Můj tým – 40 lidí – na tom pracuje. Hledáme všechny věci, procházeli jsme to, nechali jsme si všechno přeložit. Ať mi paní ministryně ukáže, která část spisů prokazuje to, co Norové tvrdí. Já jsem tam jako psycholog viděl spoustu obecných řečí a vágních posudků,“ namítá.

Eva Michaláková (vlevo) v doprovodu českých politiků Petra Macha (Svobodní) a Jitky Chalánkové (TOP 09) na schůzce se zástupci norské sociální služby Barnevernet | Foto: Jaromír Marek

Někteří čeští zákonodárci teď vyzývají vládu, aby chystala na Norsko žalobu. Kabinet by ji podle nich měl podat v případě, že se jinými cestami nepodaří vrátit syny do péče Evy Michalákové.

V polovině příštího týdne kauzu projedná norský parlament. „Každý nátlak svým způsobem přispívá k tomu, aby se tím začali konečně zabývat politici i třeba v parlamentu, ne jenom na nižších úrovních nebo už vysloužilí politici nebo bloggeři a jiní, kteří to nemohou přímo ovlivňovat,“ myslí si norský publicista žijící v Česku Yngvar Brenna.

ČRo, Petra Benešová, Pavlína Nečásková, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme