Vandalové na Vyškovsku zastavili vlak a posprejovali ho, po cestujících házeli kameny

Ve Zbýšově na Vyškovsku včera večer vandalové za plného provozu posprejovali vlak. Předtím mu záchrannou brzdou zabránili vyjet ze stanice. Po cestujících, kteří chtěli ničení zabránit, házeli pachatelé kameny a prchli ještě před příjezdem policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie pátrá po gangu sprejerů, který večer ve Zbýšově na Vyškovsku zastavil pomocí bezpečnostní brzdy osobní vlak a jeho vagony pak přímo před zraky cestujících i železničářů pomaloval

Policie pátrá po gangu sprejerů, který večer ve Zbýšově na Vyškovsku zastavil pomocí bezpečnostní brzdy osobní vlak a jeho vagony pak přímo před zraky cestujících i železničářů pomaloval | Zdroj: ČTK

Pachatelů bylo asi devět a maskovali se kapucemi nataženými přes hlavu. Krátce po 20. hodině nastoupili do vlaku, který měl odjet do Brna, a zatáhli záchrannou brzdu. Soupravě tak zabránili vyjet ze stanice.

Potom vyběhli ven a začali na vagóny a lokomotivu před očima cestujících sprejovat. Vlak počmárali typickými tagy, tedy svými podpisy.

Sprejery se pokoušeli zastavit jak samotní cestující, tak vlakový personál. Vandalové po nich ale začali házet kameny. Neozbrojení lidé mohli skupinu devíti agresivních sprejerů zadržet jen těžko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gang sprejerů si na Brněnsku zastavil vlak, který pak pomaloval. O kauze informoval Ladislav Zibura

Nezbylo jim tak než čekat na příjezd policie. Ale ještě než policisté dorazili, sprejeři utekli směrem ke Zbýšovu.

Vandalové z místa činu prchli během pár minut, ale přesto se jim podařilo posprejovat několik vagonů a lokomotivu - celkem asi 90 metrů čtverečních.

Hrozba až ročního vězení

„Předběžně vyčíslená škoda na soupravě je asi 45 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci pachatelům hrozí až jeden rok odnětí svobody,“ řekla policejní mluvčí Petra Vedrová.

V případě dopadení pachatelé zaplatí také zhruba pětitisícovou pokutu za zneužití záchranné brzdy a způsobené zpoždění.

Na výzvu policie dosud žádní svědci nereagovali, jediné výpovědi tak pocházejí bezprostředně z místa činu. Policisté proto případné svědky incidentu žádají, aby jakékoliv informace k útočníkům oznámili na linku 158.

Železničáři s vandalismem nejčastěji setkávají v Praze a právě na jihu Moravy. Tento případ je ale zcela výjimečný.

„To, že by někdo strhl záchrannou brzdu a vlak zůstal stát ve stanici, to jsme znamenali poprvé. Míra agresivity i chování skupiny byla opravdu velmi výjimečná,“ zdůraznila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Policie pátrá po gangu sprejerů, který večer ve Zbýšově na Vyškovsku zastavil pomocí bezpečnostní brzdy osobní vlak a jeho vagony pak přímo před zraky cestujících i železničářů pomaloval | Foto: ČTK

mkp, Ladislav Zibura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme