Kvůli silnému franku zdraží švýcarské hodinky, cena se zvýší až o pětinu

Dodavatelé i prodejci švýcarských hodinek už mění ceny kvůli silnému franku. Podle zjištění Českého rozhlasu můžou distributoři a obchodníci zdražit některé značky o 20 procent. Za nové ceny budou prodávat hodinky během několika dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hodiny, hodinky

hodiny, hodinky | Foto: CC0 Public domain, SplitShire

Zdražení se týká téměř všech značek hodinek, které se dovážejí ze Švýcarska. Pohyb kurzu franku proti euru i koruně byl tak výrazný, že se to velmi rychle projeví právě na dovozu.

Někteří distributoři promítnou zdražení u hodinek, které už objednávali za nové ceny, a které teď dodají svým prodejcům. Takové zboží může zdražit už příští týden. Jen stále nikdo z nich neví, o kolik přesně.

Polsko bude vyšetřovat banky kvůli hypotékám ve švýcarských francích

Číst článek

„Sledujeme vývoj kurzu franku vůči koruně a zároveň i vývoj kurzu eura vůči franku. Nějakou úpravu cen očekáváme, nebyla by dříve než počátkem příštího týdne. Ale pokud by situace byla tak, jak je, dá se očekávat, že trh půjde nahoru o nějakých 10 až 20 procent,“ říká Jan Kubušek z Hodinářství Bechyně.

Zatím není jisté, jestli se odhadované 20procentní zdražení bude týkat většiny značek, protože ani po týdnu výrazného kurzového výkyvu není situace na trhu se švýcarskými hodinkami vůbec přehledná.

Dodavatelé i prodejci čekají, co dalšího se s kurzem stane. Frank se už ale od začátku týdne drží na stabilní úrovni, stále je ale výrazně silný proti euru i české koruně, což distributorům do karet zrovna nehraje.

Švýcarské franky | Foto: Kateřina Křenová

„Probíhají finanční analýzy. Zdražovat se nikomu nechce, protože už tak je produkt drahý a luxusní, nicméně asi budeme nuceni. Co se týká nějakého časového horizontu, v tuto chvíli nevím, nicméně to bude v řádu dnů,“ myslí si Soňa Palarčíková ze společnosti Kvedu, která obchodně zastupuje značky Omega a Rado.

Podle analytiků je možné, že frank vůči euru ještě posílí, ale pohyb už nebude tak výrazný, jako byl přesně před týdnem.

Pro obchodníky je spíše daleko zásadnější, že frank je stále nad hranicí 27 korun. Ještě začátkem ledna byl přitom za 23 korun.

Kurz franku se proti euru i koruně prudce změnil po zásahu švýcarské centrální banky. Přestala mu totiž uměle bránit v posilování. Proti koruně zpevnil o více než 20 procent.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme