Speciální imisní vůz, který měří kvalitu ovzduší v Ostravě, letos vyrazí do ulic se zpožděním

Škodliviny v ovzduší v Ostravě by měl i letos měřit mobilní imisní vůz. Jenže zatím není jasné, kdy vyjede a jestli stihne měření i v topné sezoně. Imisní vůz se dostane i na místa, kde nejsou stacionární měřicí stanice a tak není jasné, kolik škodlivin tam ve vzduchu létá. Loni přitom vyjel vůz na průzkum ostravského ovzduší už počátkem ledna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovzduší v kraji měří nový vůz

Ovzduší v kraji měří nový vůz | Foto: Olga Štrejbarová

Loni v lednu mohli obyvatelé Ostravy vidět hučící vůz s desetimetrovým stožárem například v části Přívoz nebo podél hlavních dopravních tepen.

„Velice často se vybírají místa, kde se hromadí stížnosti občanů. Občané sami volají a chtějí měření. Mají pocit, že ovzduší v jejich části města je znečištěné. Nebo jsou například obtěžováni dopravou a chtějí vědět, jaká je tam kvalita ovzduší,“ popisuje Lucie Hellebrandová ze Zdravotního ústavu, od kterého si v předchozích dvou letech magistrát speciální vůz pronajal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Speciální imisní vůz, který měří kvalitu ovzduší v Ostravě, letos vyrazí do ulic se zpožděním. Natáčela o tom Iva Havlíčková

Hluchých míst, která nejsou zmapována, tak postupně ubývá.

„Nabízí se určitě měření v souvislosti s prodlouženou Rudnou, protože Ostrava-Poruba je v současné době velmi dopravně vytížena tím, že je to hlavní tranzit směrem na Opavu. Dále Hrabová v souvislosti s průmyslovou zónou,“ pokračuje Hellebrandová.

Jak to ale letos bude vypadat se sbíráním dat o znečištěném ovzduší, zatím jasné není.

„To, že jsme stáhli měřící vůz z projednávání rady, neznamená, že nechceme pokračovat v měření. Jen byla nastolena zcela relevantní otázka, zda bychom to nemohli zajistit od jiného dodavatele a levněji,“ vysvětluje primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO.

A slibuje, že luštění rébusu, kdo a jakým dílem se na znečištění ovzduší podílí, bude pokračovat, i když se zpožděním:

„Proto, abychom dokázali přijmout a realizovat dobrá opatření v oblasti životního prostředí, potřebujeme data. Jsou tady různé studie, které ukazují různé výsledky. Potřebujeme objektivní a relevantní data.“

Právě špatná kvalita ovzduší bývá jedním z důvodů, proč se lidé z Ostravy stěhují. Například v části Přívoz se loni hodnoty prachu v ovzduší přehouply přes limit v bezmála sto dnech.

Smog... | Foto: F. Tichý

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme