Obce v Královéhradeckém kraji zaplatí za otestování řidiče na drogy několik tisíc korun

Obce v Královéhradeckém kraji doplácejí na každého řidiče pod vlivem drog tisíce korun. U Fakultní nemocnice v Hradci Králové musí nově objednávat znalecké posudky na rozbor krve. Analýza ale trvá dlouho, a tak mnoho řidičů unikne trestu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní policisté pořádají preventivní akce pro děti. S třeťáky z Brné na Ústecku kontrolovali řidiče

Dopravní policisté pořádají preventivní akce pro děti. S třeťáky z Brné na Ústecku kontrolovali řidiče | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Policisté při kontrole zjišťují u řidičů drogy ve slinách jednoduchým testem.

„Říká se tomu obecně lízátko. Je to taková tyčka, která ukazuje, jestli je to pozitivní, a na jakou látku,“ vysvětluje šéf odboru dopravy v Kostelci nad Orlicí Ivan Novák.

Pokud je test pozitivní, řidič musí absolvovat odběr moči a krve. Vzorky jsou pak uloženy ve fakultní nemocnici, kde si policie zadá screening moči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce v Královéhradeckém kraji na každý případ řidiče pod vlivem drog doplácejí tisíce korun. Podrobnosti zjišťovala Kristýna Štanderová

„To nám dříve stačilo k tomu, abychom řidiče odstíhali za řízení pod vlivem návykové látky,“ přibližuje Novák postup v případě pozitivního výsledku.

Tato praxe z pohledu obcí fungovala, byla levná a hlavně rychlá. Od loňského podzimu ale fakultní nemocnice přijímá pouze požadavky na znalecké posudky rozboru krve. Výsledky zkoušky chce také krajský úřad pro případ, že se postižený řidič odvolá.

„Posudek nám dokáže, že výsledky toxikologie nemohly být zkresleny například tím, že řidič bral nějaké léky nebo preparáty,“ upřesňuje mluvčí královéhradeckého krajského úřadu Martina Götzová.

Droga se v krvi rozpadá

Podle Lukáše Klátila ze správního odboru v Rychnově nad Kněžnou to má dva negativní dopady na správní řízení s řidiči. První je finanční, za jednu zkoumanou látku zaplatí obec až šest tisíc korun. Druhý je časový, droga se v krvi rozpadá a přestává být měřitelná.

„Zadáváme rozbory a víme dopředu, že s největší pravděpodobností bude výsledek negativní. Už jen proto, že se krev někde v lednici nachází tak dlouho, že látka, kterou chceme nechat detekovat, tam už není,“ konstatuje šéf odboru dopravy v Kostelci nad Orlicí.

Týden až tři trvá, než policie správnímu orgánu oznámí přestupek a nejméně další dva, než se úředníkům podaří doručit obsílku.

Teprve pak mohou zažádat o znalecký posudek, který trvá zhruba měsíc. Fakultní nemocnice požaduje znalecké posudky, protože u nich má jistotu, že je obce zaplatí. Peníze za stovky jednodušších testů si dříve vymáhala sama a někdy nebylo snadné je od lidí získat.

Kristýna Štanderová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme