Do českých kin vstupuje komedie Birdman, má devět nominací na Oscara

Do českých kin dnes míří nová americká komedie Birdman. Natočil ji režisér slavného snímku Amores Perros, Alejandro González Iňárritu. Světovou premiéru měla vloni na festivalu v Benátkách a do dnešního dne už je ověnčená dvěma Zlatými glóby a také devíti oscarovými nominacemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Keaton hraje titulní postavu ve filmu Birdman

Michael Keaton hraje titulní postavu ve filmu Birdman | Foto: Fox Searchlight Pictures

Hlavním hrdinou filmu je herec, který kdysi ztvárnil superhrdinu Birdmana. To mu přineslo slávu, ale on chce uznání. Snaží se ho dosáhnout na divadelním jevišti na Broadwayi.

Ironický pohled do zákulisí divadelního a filmového showbyznysu plný břitkých dialogů a tvůrců, kteří se snaží naplnit svoje ambice, zkrotit svoje ego a dokázat si svou kreativitu. Tak se dá shrnout námět Birdmana.

Toho Iňárritu vybavil podtitulem Nečekané kouzlo lhostejnosti, ale hlavně výrazným hereckým ansámblem a působivou kamerou renomovaného kameramana Emmanuela Lubezkého.

Režisér Alejandro González Iňárritu je českým divákům dobře známý od svého debutu Amores Perros i díky pozdějším americkým produkcím jako byl oscarový Babel.

V hlavní roli Michael Keaton

Po Bradu Pittovi, Cate Blanchettové nebo Javieru Bardemovi tentokrát dal Iňárritu příležitost Michealu Keatonovi v hlavní úloze umanutého, po slávě a uznání toužícího herce Riggana Thomsona.

Keatona navíc s rolí pojí to, že on sám je bývalý superhrdina. Jen ne Birdman, ale Batman, a že jde o jeho velký comeback.

Film ve svých nejlepších místech silně evokuje předpremiérový kolotoč každého herce nebo jiného tvůrce, který do svého vystoupení investoval veškeré ambice, ale také třeba zastavil dům.

Keatonovi sekunduje Edward Norton ve vedlejší úloze excentického Mika, který svůj život bez ohledu na reakce okolí naplňuje na jevišti.

Film má v některých momentech větší ambice, než jaké dokáže naplnit. Kamerou, hereckými výkony a dialogy ale dokáže pobavit české publikum stejně jako to americké. Diváci se o tom můžou přesvědčit sami, do českých kin Birdman vstupuje právě dnes.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme