V azylovém domě v Praze ležela 14 dní mrtvola, nikdo si jí nevšiml

V azylovém domě Na Skloněné v Praze ležel dva týdny mrtvý muž. Přestože má budova správce a sociální pracovníky a každý klient musí odevzdávat klíče při odchodu, tělo našli zaměstnanci až náhodou při technické kontrole pokojů. Azylový dům patří pražskému magistrátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Lochovicích stojí první azylový dům na Hořovicku

V Lochovicích stojí první azylový dům na Hořovicku | Foto: Petr Kološ

Azylový dům Na Skloněné je nízká nově natřená bytovka, pozná se podle konzerv a jiných potraviny na vnějších okenních parapetech, v pokojích totiž nejsou lednice. Dveře do budovy nejsou zamčené, vrátnice je prázdná a vysoký muž se diví, proč mě mrtvola ve druhém patře zajímá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do azylového domu Na Skloněné v Praze se zašel podívat redaktor Ľubomír Smatana

Pár set metrů od azylového domu stojí bufet, před kterým popíjí pivo dvojice mužů. Od pohledu je zřejmé, že už mají leccos za sebou a v azylovém domě jeden čas i bydleli, takže vědí, jak to tam chodí.

„Když člověk odchází, tak se na vrátnici dávají klíče. Mě to udivuje, že čtrnáct dní, to je strašně dlouho,“ říká jeden z nich.

Klienti azylového domu se sice musejí hlásit na vrátnici, jenže na to občas zapomenou, stejně jako zapomenou vrátit klíče při odchodu. Proto také zmizelého nikdo nehledal. Navíc prý upozorňoval, že se chystá do nemocnice.

„Nevidím v tom žádný problém. Samozřejmě je to pro všechny nepříjemné, ale bohužel je to takhle,“ říká ředitel Správy sociálních služeb při pražském magistrátu Tomáš Ján.

Pokoje teď budou nejméně pro dva

Podobná zařízení kromě magistrátu provozuje v Praze i sdružení Naděje. Režim tam je podobný, proto je ředitel azylových domů Jan Kadlec překvapený, že může někde ležet mrtvola tak dlouho.

„My pokoje pravidelně kontrolujeme. Takže si myslím, že by k té situaci dojít nemohlo. Z mého osobního hlediska mě šokuje ta doba těch čtrnácti dnů. Ale to bych nechtěl moc rozvíjet,“ poznamenává.

Pražský magistrát na dotaz Českého rozhlasu uvedl, že o případu ví, že to považuje za mimořádnou událost a přijal několik opatření. Dočasně zrušil jednolůžkové pokoje, nařídil častější kontroly a provedl blíže neurčené personální změny přímo v azylovém domě.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme