Internet Explorer nahradí ve Windows 10 nový prohlížeč

Společnost Microsoft představila nový operační systém s názvem Windows 10. Pro uživatele předchozích verzí Windows 8.1 a Windows 7 bude k dispozici na rok zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella | Zdroj: Reuters

Velkou změnou oproti předchozím systémům bude dlouho očekávaný návrat tlačítka Start, které v předchozích verzích chybělo.

Kromě toho chce Microsoft zavést nový jednotný systém jak pro osobní počítače, tak i mobilní telefony, tablety a herní konzole Xbox.

Podle Jana Kužníka z portálu TechNet.cz jde o velmi ambiciózní plán: „Microsoft to zkusit chce. Myslí si, že to půjde. Je to riskantní krok, na druhou stranu by bylo krásné, kdyby člověk mohl například začít práci nebo nějaký úkol na počítači a pak ji dodělat na mobilu.“

V novém operačním systému nahradí prohlížeč Internet Explorer nový, který má zatím krycí jméno Project Spartan.

Microsoft pak překvapil tím, že ukázal brýle pro virtuální realitu HoloLens, díky kterým bude možné sledovat trojrozměrné obrazy generované počítačem.

Na poli softwaru do osobních počítačů je Microsoft zatím stále jedničkou. Nedaří se mu ale prorazit v oblasti chytrých telefonů, kde ho válcují společnosti Google a Apple. Podle výzkumu společnosti IDC loni používaly jen necelá tři procenta lidí se smartphony systém Windows Phone.

Microsoft loni v dubnu převzal výrobu mobilních telefonů od finské Nokie, včetně jejích licencí a patentů. Zaplatil za ni téměř 5,5 miliardy eur, tedy přes 150 miliard korun.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme