Rus, který údajně vyhrožoval v letadle bombou, zůstane ve vazbě

Pražský soud rozhodl, že muž, kvůli němuž před devíti lety nouzově přistálo letadlo v Praze, zůstane dál ve vazbě. Soudkyně nevyhověla jeho žádosti o propuštění, neuvěřila, že by neutekl a chodil k hlavnímu líčení. Ruský občan Jevgenij Dogajev, který se později nechal přejmenovat na Jevgenije Rotshteina, je někdejší ruský bankéř a také bývalý fotbalista moskevského Dynama. Podle žalobce v roce 2006 ohrožoval posádku při letu z Moskvy do Ženevy. Letadlo pak muselo nouzově přistát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský občan Jevgenij Rotshtein, dříve Dogajev v doprovodu policistů u Městského soudu v Praze. Muž je podezřelý z pokusu o únos letadla

Ruský občan Jevgenij Rotshtein, dříve Dogajev v doprovodu policistů u Městského soudu v Praze. Muž je podezřelý z pokusu o únos letadla | Zdroj: ČTK

Státní zastupitelství podalo na Rusa žalobu na konci loňského roku. Za „ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla“ muži hrozí až 15 let vězení.

Dogajev letěl v roce 2006 s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Silně opilý na palubě letadla společnosti Aeroflot údajně požadoval přistání v Káhiře. Vyhrožoval prý, že má bombu, a snažil se dostat k pilotům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ Jevgenije Rotshteina, dříve Dogajeva přiblížila redaktorka Veronika Hlaváčová

Stroj pak nouzově přistál na letišti v Praze a Dogajev skončil v rukou české policie. Rus strávil po incidentu dva roky v Česku. Složil dvě milionové kauce, aby mohl být propuštěn z vazby.

Soud v září 2008 rozhodl, že bude vydán do Ruska, kde by ho čekala vazba a vyšetřování kvůli únosu letadla. Muž se však na letiště nedostavil a po advokátce vzkázal, že je v jiné evropské zemi.

V prosinci 2008 jej zatkla britská policie, ale později byl propuštěn. O tři roky později dostal v Británii azyl. V české vazbě je od loňského října, kdy ho Velká Británie do Česka vydala.

Právníka obžalovaného Adam Černý dnes řekl, že jeho klient na situaci v letadle moc nepamatuje a činu lituje.

„Už ta skutečnost, že vlastně v letadle byla celá jeho rodina a že plán té cesty byl jet do Ženevy slavit Silvestra, podle mého názoru naprosto vylučuje jakékoli jiné záměry. To, co je psáno v obžalobě, že by nějakým způsobem chtěl kontrolovat letadlo, to bylo v jeho stavu naprosto nemožné. Protože ten klient prakticky neovládal ani nekontroloval sám sebe, natož aby kontroloval něco dalšího, natož letadlo,“ uvedl Černý.

Český rozhlas, kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme