Další zastřelený v USA policisty, znovu se otevřela debata o policejním násilí

Spojené státy znovu debatují o tom, kdy jsou policejní zásahy přiměřené a kdy už jde mluvit o policejním násilí. Diskusi rozpoutala videonahrávka, na které je zachycena dopravní hlídka, která zastřelila dalšího černošského muže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty ve Spojených státech proti policejní brutalitě

Protesty ve Spojených státech proti policejní brutalitě | Zdroj: Reuters

Událost zachytila kamera, umístěná na palubní desce policejního hlídkového automobilu. Ukazuje dění po tom, co policisté v Bridgetonu v New Jersey zastavili auto, protože nerespektovalo značku stop.

Policisté podle videa šli blíž k řidiči, pak je slyšet jejich varování o zbrani ve schránce palubní desky. Zároveň upozornili řidiče, že ho zastřelí, pokud se pokusí sáhnout po zbrani.

Přehrát

00:00 / 00:00

O debatě o policejním násilí v USA po dalším případu zastřelení černošského muže policisty mluví zpravodajka Lenka Kabrhelová

O chvíli později je vidět, jak černošský řidič s rukama nad hlavou beze zbraně vystupuje z vozu. V tu chvíli na něj oba policisté začali střílet. Řidič zraněním podlehl.

Spojené státy v posledních šesti měsících zažily řadu protestů. Nahrávka může vyvolat další napětí, přestože se případ liší v jednom momentu – hlídka v Bridgetonu byla smíšená, jeden policista byl běloch a druhý Afroameričan.

V malém městě nedaleko Filadelfie incident spustil protesty. Oba policisté jsou na nucené dovolené do té doby, než se incident vyšetří.

Mezitím přišly federální zprávy o vrcholícím vyšetřování případu ve Fergusonu, kde v létě bělošský policista zastřelil černošského neozbrojeného mladíka Michaela Browna.

Jak s odvolání na své zdroje uvádějí dnešní The New York Times – federální úřady pravděpodobně zprostí jakýchkoli možných obvinění v občanskoprávním řízení policistu Darrena Wilsona.

Už na podzim došly místní úřady v Missouri k závěru, že policista Wilson se trestného činu nedopustil, což spustilo několikadenní násilné nepokoje ve Fergusonu a protesty po celých Spojených státech.

Tématu se v úterním projevu o stavu unie dotkl i prezident Obama. Řekl, že na události ve Fergusonu a New Yorku se sice názory mohou různit, ale jistě všichni chápou obavy otce, který se bojí, že se jeho syn nevrátí domů, aniž by ho na ulici čekala možnost policejního zastrašování. A naopak všichni chápou obavy manželky, která se bojí, že se její muž-policista nemusí vrátit ze služby domů.

Obama dále uvedl, že konzultuje kroky – jak postupovat dál. Podle expertů je ale zjevné, že obnovení důvěry, zejména mezi menšinami a policií ve Spojených státech, není krátkodobou záležitostí a že bude třeba usilovné práce, aby se jí vůbec podařilo nastolit.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme