Komise o hrazení léčby diabetické nohy pojišťovnami nerozhodla, jednat bude opět v únoru

Na seznam výkonů hrazených zdravotními pojišťovnami by mohla přibýt léčba takzvané diabetické nohy pomocí kmenových buněk. Lékaři o tom dnes jednali v pracovní skupině na ministerstvu zdravotnictví. Definitivní rozhodnutí ale nepadlo, jednání bude pokračovat na konci února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidské embryonální kmenové buňky

Lidské embryonální kmenové buňky | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5, Nissim Benvenisty

„Jiný název pro tu léčbu je biologický bypass. Ten efekt je v tom, že zvýší tlak kyslíku a zhojí ten vlastní defekt, umožní tomu pacientovi v podstatě chodit a sníží se bolest končetiny,“ vysvětluje lékař Václav Procházka z Fakultní nemocnice v Ostravě.

Ostravská nemocnice je jedním ze zařízení v České republice, kde se lidé s diagnózou syndromu diabetické nohy mohli pomocí této metody léčit. To ale zatím jen díky grantům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborníci se na ministerstvu zdravotnictví zatím nedohodli na hrazení léčby syndromu diabetické nohy pojišťovnami. Jednání sledovala Eva Rajlichová

Odborné společnosti se snaží tento postup už delší dobu dostat mezi výkony, které hradí zdravotní pojišťovny. A zdá se, že už mnoho nechybí.

„Myslím si, že jsme došli ke konsenzu a to je velmi důležité. Konsenzus je to, že ta léčba je účinná, a je to poslední možnost u kritické končetinové ischemie před amputací,“ vysvětlil po jednání pracovní skupiny na ministerstvu zdravotnictví profesor Miloslav Roček, předseda České společnosti intervenční radiologie.

V Česku lékaři amputují končetinu ročně asi 11 tisícům lidí. Odhaduje se, že asi pěti stovkám z nich by kmenové buňky mohly nohu zachránit. A právě to chtějí zdravotní pojišťovny po odborných společnostech ještě upřesnit.

„Je potřeba ty indikace prostě lépe vyspecifikovat, aby bylo zcela jasné, pro které konkrétní pacienty by tato metoda léčby byla vhodná, pro které je opodstatněná,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Tom Phillip.

Léčba jednoho pacienta pomocí autotransplantace kmenových buněk vyjde na sto tisíc korun, amputace včetně následných rehabilitací a sníženého společenského uplatnění až na 400 tisíc korun.

Další jednání plánují odborníci a ministerstvo zdravotnictví na konec února.

Počet případů diabetické nohy a počet amputací | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme