Hlavní projekt Plzně 2015 zahájí David Dimitri. V manéži se sám vystřelí z děla

U plzeňského kostela svatého Bartoloměje se bude střílet z kanónu. Sám sebe vystřelí z děla švýcarský akrobat David Dimitri a představením l´Homme cirque tak zahájí Sezónu nového cirkusu, hlavní projekt Plzně 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavním projektem Plzně 2015 je Sezóna nového cirkusu. Zahájí ji akrobat David Dimitri

Hlavním projektem Plzně 2015 je Sezóna nového cirkusu. Zahájí ji akrobat David Dimitri | Zdroj: ČTK

Manéž Davida Dimitriho je útulná a trochu malá, přesto se do ní vejde provazochodecké lano, houpačka, dřevěný kůň, ale také kanón.

„Kanón jsem si vytvořil sám, abych se z něj mohl vystřelovat svépomocí. Také jsem se pokusil cirkusově zobrazit koně, který vyklusává rytmus po obvodu šapitó. Nakonec jsou jednotlivá představení skládačkou obrazů, čísel a momentů, které dohromady tvoří netradiční cirkus,“ popisuje David Dimitri.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sezónu nového divadla v Plzni zahájí akrobat David Dimitri. Později se připojí také členové souborů Cirque Trotola a Petit théâtre baraque

Zápalná šňůra hoří, lidé si zacpávají uši, ale žádný výbuch nepřichází. Zvuk děla zní trochu jako prskavka. Zato švýcarský provazochodec David Dimitri letí přes celou manéž.

Jeho akrobatický kousek je typický pro cirkusová čísla. A ne náhodou se takto rozhodl zahájit plzeňskou Sezónu nového cirkusu.

Od příštího úterý se k němu připojí další slavní muži od cirkusu a členové souboru Cirque Trotola a Petit théâtre baraque. V jejich představení Matamore vystupuje i metr a půl vysoká loutka. Na hrazdě s ní pohybuje legenda francouzského nového cirkusu monsieur Branlo.

„To jak se loutka pohybuje, není žádné kouzlo ani tajemství. Je to jen kus dřeva a kovu připevněný na páku. Naše loutka lidi fascinuje, protože svou velikostí působí jako živý člověk a její pohyby jsou také živé. A to mě na loutkovém divadle přitahuje nejvíc, magická schopnost oživit neživé,“ říká monsieur Branlo.

Tvůrci nového cirkusu využívají postupy pravých akrobatů, svá představení doplňují prvky loutkového a výtvarného divadla a v šapitó vystupuje většinou i živá kapela.

Michaela Vetešková, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme