Dopravní nehody si od začátku týdne vyžádaly sedm zraněných

23. leden 2015

Sněžení a námraza během dní na začátku týdne se ihned projevilo na statistikách výjezdů záchranářů. Hasiči v kraji zasahovali během jediného dne u sedmi nehod, které si vyžádaly stejný počet zraněných.

Přizpůsobit jízdu vozidla stavu a povrchu vozovky sice může znít jako mnohokrát okapovaná fráze, řada řidičů se ale začátkem tohoto týdne přesvědčila, že na té frázi něco bude. Sněžení a mráz způsobilo, že vozovky v kraji pod vrstvou uježděného sněhu klouzali, což bylo ihned poznat na počtu výjezdů k dopravním nehodám.

Jen během úterý zasahovali hasiči v kraji u sedmi dopravních nehod. První se stala u obce Verušičky, kdy řidič osobního auta doslova vylétl ze silnice I/6, minul několik stromů rostoucích podél silnice a jeho jízda skončila za potokem pod strání podél vozovky. Zraněného řidiče převezla do nemocnice sanitka záchranné služby.

Podobnou situaci řešili také hasiči v Sokolově, kde nejprve povrch vozovky opustil společně se svým autem řidič u Dolního Rychnova. Při další nehodě na silnici R/6 zase auto po havárii spadlo z mostu na „starou“ silnici číslo 6. U obce Hory u Karlových Varů zase hasiči řešili kolizi dvou osobních aut, kdy jedno z nich zůstalo v příkopě převrácené na střechu.

Varování záchranářů před nebezpečím na silnicích při ztížených povětrnostních podmínkách nejsou planá slova. Záchranáři se při každé změně počasí přesvědčují, že řada řidičů naprosto zbytečně riskuje rychlou a někdy až bezohlednou jízdou.

Spoléhat se na pasivní bezpečnostní prvky, například kvalitní zimní pneumatiky, nebo i na to, že silnice je ošetřena ze strany silničářů, prostě nestačí a je bezpodmínečně nutné přizpůsobit jízdu stavu vozovky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio