Ivan Horník je zpátky ve fotbale, ve stejném klubu, ale s jinými ambicemi

Stal se symbolem rozsáhlé korupční aféry v českém fotbale. Na jiné nebyly důkazy tak přesvědčivé, zato tehdejší manažer prvoligové Viktorie Žižkov Ivan Horník odnesl skandál z roku 2004 pokutou, podmínečným vězením a zákazem pracovat ve fotbale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Horník byl od června 2014 generálním manažerem žižkovské Viktorie, teď bude působit v Jablonci

Ivan Horník byl od června 2014 generálním manažerem žižkovské Viktorie, teď bude působit v Jablonci | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Ten už si ale odpykal a v létě se vrátil na místo činu, které je teď úplně jiné. Při současné žižkovské misi je z polepšeného padoucha Ivana Horníka pomocník talentovaných mladíků.

„Naše ekonomické podmínky nám nedovolují sáhnout po hráčích z ligy, kteří už mají něco za sebou. Mužstvo má věkový průměr 22 let. Jediný, kdo vybočuje, je třicetiletý Míra Podrazský. Jinak jsou to všechno hráči narození 1992 až 1995,“ popisuje žižkovský kádr Horník.

„Do budoucna musíme převzít roli spolupracovníků se silnými kluby. Spartou, Slavií, máme z Plzně Černýho. Pokusíme se pro ně připravovat hráče, aby byli schopní hrát první ligu ve svých klubech,“ vysvětluje Horník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Horník se vrátil do velkého fotbalu a opět v roli manažera na lavičku žižkovské Viktorie.

To je teď Viktoria Žižkov a tedy úplně jiná práce pro Ivana Horníka, než v minulém desetiletí, kvůli které pykal a stal se symbolem rozsáhlé korupční aféry.

„Byl jsem o deset let mladší a přistupoval k tomu jiným způsobem. Tenkrát jsme hráli buď o poháry, nebo jako poslední rok o záchranu. Teď se věnujeme tomu, aby mělo mužstvo podmínky, jaké má mít. Není to o stresu, ale abychom z toho my i hráči měli radost,“ říká Ivan Horník.

Ahoj kamaráde, upřímný stisk ruky a několik přátelských vět. Tak vypadá cesta Ivana Horníka ze šaten na lavičku mezi náhradníky. Antipatie, kterým musí čelit zejména při venkovních utkáních, se naučil nevnímat.

Za minulostí je tlustá čára

„Za starými věcmi jsem udělal tlustou čáru a koukám se dopředu,“ potvrzuje žižkovský manažer. Oproti zlatým rokům z minulých dekád jsou finanční možnosti současné Viktorie Žižkov minimální. Tomu odpovídají i klubové ambice.

Ale třetí místo po podzimní části v druhé lize nevylučuje, že bude Ivan Horník zase prvoligovým manažerem.

„To je strašně daleko, hráči získávají zkušenosti a jsem rád, že jsou tady. Udržuje to Viktorku v činnosti. Věřím, že po konzultaci s majitelem se podaří některé věci zlepšit. Necháme tomu volný průběh,“ říká Ivan Horník, teď už zase na lavičce Viktorie Žižkov.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme