Razance kroků ECB k oživení ekonomiky posílila akciové trhy. Euro a koruna oslabily vůči dolaru

Objem peněz, které bude Evropská centrální banka pumpovat do hospodářství, vyrazil obchodníkům na trzích dech. V reakci na rozhodnutí Maria Dragiho prudce oslabilo euro a posílily evropské akciové burzy. Oslabení eura způsobilo také oslabení koruny vůči americkému dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza ve Wall Street

Newyorská burza ve Wall Street | Foto: Noemi Fingerlandová

Americké akcie posílily kolem 1,5 procenta měřeno indexy hlavních trhů. To v podstatě odpovídá i růstu evropských akcií. Někteří z analytiků přirovnali rozhodnutí Evropské centrální banky o míře podpory ekonomiky k výstřelu z děla, které prostě nešlo přeslechnout.

Přitom samozřejmě nejvíce posilovaly akcie podniků, které i v Americe mohou mít prospěch z evropského oživení. Tedy především banky. Což zase kopírovalo vývoj na evropských trzích, protože i na starém kontinentu posilovaly nejvíc akcie bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kroky Evropské centrální banky a jejich dopad na růst amerických akcií sledovala Jitka Hanžlová

Evropská centrální banka chce až do září každý měsíc nakoupit vládní dluhopisy a cenné papíry za 60 miliard eur. Při přepočtu na naši měnu jde o jeden bilion a 700 miliard korun měsíčně.

Česká měna spadla pod 25 korun za dolar

Česká měna dnes prolomila psychologickou hranici 25 korun za dolar. Během odpoledne pak postupně zpevňovala až k úrovni 24 koruny a 62 haléře za dolar. Korunu vůči americké měně oslabuje hlavně padající euro.

Hlavní důvody popsal analytik Raiffeisenbank Michal Brožka: „To oslabování eura je v tuto chvíli stále ještě výsledkem toho včerejšího rozhodnutí Evropské centrální banky, která oznámila větší nákup dluhopisů, než se očekávalo. A toto, ještě psychologické faktory a snad i očekávání výsledků řeckých voleb. To vše tlačí evropskou měnu na nižší úrovně vůči dolaru.“

Odvrátit deflaci a zvýšit spotřebu

Evropské ekonomice by krok ECB měl prospět. Tím, že banka vrhne tolik peněz do oběhu, by měla zastavit deflaci a povzbudit růst spotřebitelských cen. Také by měla inspirovat domácnosti k většímu utrácení a podniky i státy k investicím.

ECB podpoří hospodářské oživení eurozóny nákupem vládních dluhopisů

Číst článek

Je ovšem otázkou, zda to skutečně vyvolá žádanou odezvu. Protože současná evropská deflace není takovým strašákem, jak říká centrální banka. Pokles cen je totiž tažen především levnějšími energiemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom ERA Jan Bureš okomentoval včerejší razantní kroky ECB k oživení ekonomiky

Nejen levnější ropou, ale také už delší dobu klesajícími cenami uhlí a elektřiny. Podniky proto nemusí na další vytištěné peníze reagovat masivními investicemi, na které si budou půjčovat levnější peníze od bank.

Naopak tu je nebezpečí, že peníze, které najednou budou ve velkém rozsahu k mání, takzvaně projedí jednotlivé státy unie. Nepoužijí je k reformám, ale promrhají je.

Z rozhodnutí Evropské centrální banky může mít užitek i česká ekonomika. Zejména pokud se oživí poptávka v evropských zemích. Z toho by mohly profitovat české vývozní podniky.

Vývoj kurzu CZK/USD (2006 - 2015) | Foto: ČTK

Znak eura odrážející se na hladině kaluže před bývalým sídlem Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem | Foto: Reuters

Eurozóna | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme