Vstupujeme do období velkých změn, hodnotí krok Evropské centrální banky česká Asociace exportérů

23. leden 2015

Euro pokračuje v propadu a k americkému dolaru se dostalo dokonce na nové jedenáctileté minimum. Jde o reakci trhu na očekávaný krok Evropské centrální banky vykupovat státní, ale i korporátní dluhopisy?

„Intervence Evropské centrální banky měla přijít dřív,“ řekl v Ranním Plusu Jiří Grund.

Ten je spokojen, že k zásahu vůbec došlo. „Jinak bychom se blížili japonskému modelu zafixované deflace, která pro podnikání nemá žádný pozitivní význam.“

Vliv rozhodnutí ECB na český export lze v tuto chvíli odhadovat těžko. „Myslím ale, že to bude přínosné,“ míní Grund.

„Mělo by to zaktivizovat podnikatele a výrobce především v Německu, ale i v sousedních zemích, abychom mohli jako čeští dodavatelé s těmito partnery více spolupracovat a exporty do těchto zemí zvyšovat.“

Intenzita spolupráce by se měla zvýšit, tvrdí o dopadech opatření ECB Grund.

Podle něj je nutné zvýšit nejen celkovou aktivitu trhu, tedy aby se zvýšila spotřeba, ale také k činnosti povzbudit podnikatele a výrobce, což toto opatření jistě podpoří, soudí předseda.

Negativní dopady na evropskou finanční jednotu a společnou fiskální politiku zatím nelze předvídat, odhaduje Grund.

"Určitě vstupujeme do období velkých změn. Počkejme, jak dopadnou řecké volby, což bude mít také velký vliv," vyzývá předseda Asociace exportérů.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.