Arabové nejsou jen hluboce věřící muslimové. Štěpán Macháček popisuje život v Egyptě

25. leden 2015

Jeho hlas slýcháváte, když informuje o dění na Blízkém východě. Ale víte, co dělá v neděli dopoledne? „Jsem doma v Káhiře a dnešní neděle je trochu jiná, protože je svátek,“ přibližuje zpravodaj Štěpán Macháček, který odpovídal na otázky Patricie Strouhalové v Hostu Radiožurnálu.

Zatímco v Česku obvykle v neděli odpočíváme, v Egyptě jde o první pracovní den týdne. 25. ledna tomu však bylo trochu jinak. „Je totiž svátek policie,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček. Právě v tento den si Egypťané také připomínají čtvrté výročí protestů proti režimu tehdejšího prezidenta Husního Mubáraka.

A protože byl vydán zákaz demonstrací, dají se podle rozhlasového zpravodaje očekávat jen setkání několika menších skupin. „Lidé se bojí vyjít do ulic, protože nemá cenu jít do konfrontace s policií,“ vysvětluje.

Kdybyste však srovnali Egypt v roce 2011 a dnešní, nepoznali byste rozdíl. „Jako by se nic nezměnilo,“ přisvědčuje Štěpán Macháček. Zvláště mladí Egypťané jsou zklamaní. Revoluce podle nich neuspěla a vrátila se do bodu nula. „Je tu však i Tunisko, které udržuje naděje na změnu,“ připomíná.

Čtěte také

Přesto se arabský svět za posledních několik let změnil. „Ale bohužel k horšímu,“ konstatuje Štěpán Macháček a poukazuje na události v Sýrii, Libyi nebo Iráku. Přesto zůstává optimistou: „Mám pocit, že toto období bude k něčemu dobré a že arabský svět dojde obrody, jako se to stalo po druhé světové válce v Evropě.“

Káhira současnosti

Jak Egypťané hodnotí satiru v podání francouzského časopisu Charlie Hebdo? Jaké mýty panují mezi Evropany o islámu a muslimech? A jak se žije v Káhiře, v jednom z nejznečištěnějších měst světa? Také to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

autor: šše
Spustit audio

Související