K radikálům mají blíže bývalí vězni a mladíci bez vzdělání a ambicí, říkají lidé v okolí Paříže

Předměstí v okolí Paříže mají tak špatnou pověst, že se tam nikdo zvenčí dobrovolně nevydá. Na některých místech prý navíc nepotkáte policistu celý den. Pokud ale seberete odvahu a na místo dojedete, tak vás překvapí, že nevidíte vymlácená okna, vypálené domy nebo rozházené odpadky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník kurdských ozbrojených milicí

Bojovník kurdských ozbrojených milicí | Zdroj: Reuters

Strach nahánějí jen temné paneláky, které stojí blízko u sebe. Pro 20letého Laurenta, který studuje elektrotechniku, jsou to celkem sympatické domky.

„Mě to nešokuje, bydlím tady celý život. Některé paneláky jsou horší, ale zvykl jsem si. I když je pravda, že tu najdete místa, kde policisty nepotkáte celý den,“ říká Laurent.

Několik desítek kilometrů jižně od Paříže se nachází čtvrť Grand Borne, kde vyrůstal Ahmedy Coulibaly. Ten přepadl na začátku ledna židovský obchod a zabil několik rukojmí.

„Nemyslím si, že jsou předměstí tak obtížná, jak se o tom píše. Samozřejmě některé části jsou hrozné, ale většinou je tu klid. Problémem je vzdělání. Pokud mladí lidé nemají žádné ambice a nevidí perspektivu, tak jsou lehce manipulovatelní,“ vysvětluje asi 30letý řidič autobusu.

Mladíky podle některých změní vězení

O Coulibalym se tu místní moc bavit nechtějí. Muž tu před lety trénoval ve sportovním centru, lidé tu na něj vzpomínají rádi. Co člověka změní, není podle nich předměstí, ale vězení.

„Mám přátelé, kteří byli ve vězení. Vyrůstala jsem s nimi a znám je dobře. Když se vrátili z vězení, tak se hodně změnili. Jako kdyby přišli o všechny iluze, o všechnu naději,“ vypráví 20letá Shaima, jejíž rodiče přišli do Francie z Maroka, a pokračuje:

„Šli tam jako mladí kluci, bylo jim šestnáct nebo sedmnáct. Tam najednou viděli svět. Byli v kontaktu s vrahy, s lidmi, kteří prodávali heroin a kteří tam byli patnáct let. Ve vězení jako by zestárli o hodně let, pak se vrátili a neměli žádnou perspektivu. Nikde je nechtěli zaměstnat, a tak se dostali do vězení znovu.“

Podle Shaimy jsou právě tito lidé snadnou obětí radikálů, kteří pro ně představují alespoň nějakou perspektivu.

Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme