Exšéf odboru MMR podle policie žádal úplatek, hnutí ANO ho vyloučilo

Policie obvinila bývalého ředitele odboru na ministerstvu pro místní rozvoj a současného ostravského zastupitele za hnutí ANO Vladislava Kovala. Podle vyšetřovatelů v minulosti požadoval úplatek od firmy, která s ministerstvem spolupracovala. Hnutí dnes Kovala ze svých řad vyloučilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Koval

Vladislav Koval | Foto: Strana zelených

Vladislav Koval se podle Aktuálně.cz hájí tím, že pouze zkoušel, zda mu firma na korupční nabídku přistoupí. Pokud by se tak stalo, ministerstvo pro místní rozvoj by s ní prý ihned přestalo obchodovat.

Nikoho ze svých nadřízených ale o svém jednání předem neinformoval. Jeho advokát Eduard Bruna uvedl, že proti obvinění podal jeho klient stížnost.

Ostravský primátor Tomáš Macura z hnutí ANO oznámil, že vůči obviněnému nebude ze svého postu zatím podnikat žádné kroky. Se svým stranickým kolegou prý situaci vzniklou po jeho obvinění důkladně probral.

Hnutí ANO ale dnes Vladislava Kovala ze svých řad vyloučilo. „Na základě informace, kterou jsme měli, co se vlastně stalo, tak proběhlo hlasování. A jednomyslně jsme se shodli na tom, že jsme pana Kovala vyloučili,“ potvrdil člen předsednictva ANO Jaroslav Faltýnek.

Vedení hnutí zároveň obviněného vyzvalo, aby odešel i z ostravského zastupitelstva. Koval řekl, že se svého mandátu vzdát nechce, protože v zastupitelstvu působí za hnutí ANO i další lidé, kteří nejsou jeho členy.

Ředitelem na MMR už není

„Ministerstvo pro místní rozvoj dostalo podnět k této kauze a dne 27. října 2014 podalo trestní oznámení na daného zaměstnance, a to právě ve věci, ke které obdrželo podnět. Tento zaměstnanec byl včera z funkce ředitele odvolán,“ řekla Českému rozhlasu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„Daný zaměstnanec je vyšetřován Policií ČR. Vzhledem k tomu, že existuje presumpce neviny, bylo mu nabídnuto místo referenta na MMR. Tuto nabídku odmítl. Nicméně na základě rozhodnutí soudu samozřejmě ministerstvo bude konat,“ dodala Šlechtová.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

Devětačtyřicetiletý Vladislav Koval pracoval od loňského února jako ředitel odboru hospodářských služeb, který se stará například o správu ministerských budov a automobilů. Do úřadu ho přivedla bývalá ministryně Věra Jourová z hnutí ANO.

Koval byl v minulosti také předsedou moravskoslezské krajské organizace Strany zelených, v březnu 2009 ale tuto stranu opustil kvůli váznoucí komunikaci s vedením strany.

Mirko Kašpar, Zuzana Petráňová, Anna Jadrná, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme