Jednání o budoucnosti MotoGP v Brně komplikuje nesplacený 60milionový dluh

Budoucnost závodů MotoGP v Brně je pořád nejistá. Promotér soutěže – společnost Dorna Sports – totiž zatím stále nedostala zaplaceno dlužných 60 milionů korun za loňský ročník. Polovinu této částky má zaplatit brněnský Automotodrom, který závody pořádá. Druhou má pokrýt státní dotace poslaná prostřednictvím Jihomoravského kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hector Barbera (40) před Benem Spiesem (11) a Marcem Simoncellim (58) při tréninku třídy MotoGP

Hector Barbera (40) před Benem Spiesem (11) a Marcem Simoncellim (58) při tréninku třídy MotoGP | Foto: Tomáš Adamec

Deník MF Dnes přišel s tvrzením, že jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD peníze na účet Dorny zatím neposlal proto, že uhrazení dluhu podmiňuje závazkem, že příští Grand Prix bude organizovat krajem zřízená společnost a ne Automotodrom, se kterým je v dlouhodobém sporu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti závodů MotoGP v Brně mluvil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana

„Vláda sice minulé pondělí schválila poskytnutí peněz Jihomoravskému kraji – dopis, ve kterém mně to oficiálně sděluje premiér, přišel tuto středu – ale ministerstvo školství ještě žádné peníze kraji neuvolnilo,“ říká Hašek.

„Nic nedluží Jihomoravský kraj ani stát. Dluží soukromá společnost Automotodrom Brno. Paní Ulmanová to vede tak, že dluh je přes 2 miliony eur, to je mnohem víc než oněch 30 milionů,“ tvrdí.

„V takové situaci říkat, že kraj něco nezaplatil a je ohrožena Velká cena, vidím pouze jako shazování odpovědnosti od toho, kdo reálně měl něco plnit a dosud neudělal nic, na někoho, kdo se snažil celou situaci zachránit,“ míní jihomoravský hejtman.

Splácíme, tvrdí Automotodrom

„Částka je už po splatnosti, je to ale pouze těch 30 milionů. Zbývající část, o které pan hejtman mluvil, do těch přibližně 2 milionů eur, je opravdu částka, kterou standardně splácíme. Je to dohodnuté s Dornou a děje se to tak úplně každý rok,“ vysvětluje mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Společnost má podle uzavřený stále platný kontrakt, jeho podmínky jsou ale podle Automotodromu porušené právě tím, že je částka 30 milionů korun už po splatnosti.

„MF napsala, že pan hejtman nějakým dopisem podmiňuje vyplacení peněz zpětně za rok 2014 tím, že s ním Dorna podepíše kontrakt na ročníky další. Pokud by to tak bylo, tak by mohl být (letošní ročník MotoGP v Brně – pozn. red.) ohrožen, protože nebyla dodržena základní podmínka Dorny, že bude uhrazen závazek za rok 2014,“ říká Smetana.

Pojistka v Rakousku

Brno by dokonce mohlo o pořadatelství Velké ceny přijít. Společnost Dorna se už dohodla s rakouským Red Bull Ringem ve Spielbergu. Podle mluvčího Automotodromu to může být pojistka, kdyby se v Česku nepodařilo dohodnout způsob financování.

„Pojede se tam od roku 2016. Dorna nás o tom informovala už na podzim a sdělili nám, ať to nebereme jako automatické NE Brnu, ale zároveň ať to vedeme v patrnosti při dalších vyjednáváních. Protože je to závod, který je geograficky blízko brněnskému okruhu a šlo by to samozřejmě jednoduše vyměnit,“ upozorňuje Smetana.

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů | Foto: Michal Jindra

Vladimír Kroc, mka, Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme