Štěch se kvůli Michalákovým sešel s norskou velvyslankyní. S protesty při biatlonu nesouhlasí

Kvůli kauze dětí Michalákových, které před čtyřmi lety odebraly norské úřady českým rodičům, se dnes sešel předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) s norskou velvyslankyní. Není to zdaleka jediná aktivita politiků při řešení kauzy. Ministerstvo zahraničí připravuje Norsku už druhou diplomatickou nótu a český premiér se také obrátil na předsedkyni norské vlády. Podle Štecha už čeští politici ve věci víc dělat nemohou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Senátu Milan Štěch s norskou velvyslankyni v ČR Siri Ellen Sletnerovou

Předseda Senátu Milan Štěch s norskou velvyslankyni v ČR Siri Ellen Sletnerovou | Zdroj: ČTK

„Požádal jsem paní velvyslankyni, aby tlumočila Ministerstvu zahraničních věcí Norska žádost Senátu, aby ten případ byl rychle řešen, po právu, tak, aby rozhodnutí, která očekáváme v této věci, byla v zájmu dětí,“ poznamenal Štěch.

„My i Norsko se řídíme některými mezinárodními úmluvami, které se týkají práv rodičů. A předpokládám, že obě dvě země je hodlají dodržovat,“ dodal předseda horní komory parlamentu.

„Předseda mě informoval o debatě, která proběhla k případu v Senátu, já jsem ho informovala o tom, jak funguje sociální systém v Norsku. Doufáme, že tento případ bude vyřešen v nejlepší prospěch dětí,“ řekla k jednání norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová.

Norsko, vrať nám naše děti, bude možná na transparentech při biatlonu v Novém Městě

Číst článek

Štěch se dnes vyjádřil i k možnému protestu při biatlonových závodech v Novém Městě na Moravě. Někteří lidé zvažují, že by si tam přinesly transparenty v norštině, jimiž by na kauzu seveřany upozornili. Štěch si myslí, že by veřejné protestní akce mohly spíš uškodit.

„Myslím, že není dobré, když se do sportu tahá politika, ale ani by se tam neměly tahat tyto konfliktní třeba sociální záležitosti. Myslím si, že to vůbec nepomůže tomu řešení. Ten případ se nakonec bude pravděpodobně rozhodovat v Norsku a nebylo by dobré, aby to vypadalo, že to je nějaký koordinovaný nátlak. My chceme prostě, aby bylo rozhodnuto po právu,“ dodal Štěch.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme