Kampaň před řeckými volbami končí, podle průzkumů zatím vede Syriza

V Řecku končí krátká kampaň před mimořádnými volbami. V neděli budou Řekové vybírat nový parlament, protože poslanci se na konci loňského roku nedokázali shodnout při volbě prezidenta. Vše nasvědčuje tomu, že tentokrát bude mít radikálně levicová koalice Syriza převahu nad ostatními stranami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syriza má podle průzkumů největší šance v nedělních předčasných volbách

Syriza má podle průzkumů největší šance v nedělních předčasných volbách | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Poslední průzkumy předpovídají Syrize náskok 6 procent před konzervativci premiéra Antonise Samarase a jeho Novou demokracií.

Radikální levice by mohla získat až třetinu hlasů. Kdyby získala ještě o trochu více, mohla by díky volebnímu systému mít většinu křesel v parlamentu.

Vítěz voleb totiž bere bonus v podobě 50 mandátů ve 300členném parlamentu a také se rozdělují hlasy pro strany, které nepřekročí volební práh tří procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve volbách v Řecku nejspíše zvítězí radikální levice. Další vývoj v eurozóně by tak byl nejistý. Více zvláštní zpravodaj v Aténách P. Novák

Lídr Syrizy Alexis Tsipras proto vyzval své příznivce, aby byli angažovaní a dali mu tolik hlasů, aby se mu podařilo sestavit jednobarevnou vládu.

Vítězství Syrizy = nejistota v eurozóně

Část voličů je ještě nerozhodnutá, vybrat si ale v neděli budou muset všichni. Hlasování je totiž v Řecku povinné.

Možná výhra Syrizy bude znamenat nejistotu pro eurozónu, protože není jasné, co bude chtít Tsiprasova vláda - ať už jednobarevná, nebo koaliční - dělat.

Sám Tsipras však řekl, že si nepřeje odchod Řecka z eurozóny ani odpuštění dluhů, požaduje ale prodloužení splatnosti úvěrů na do doby, než se Řecko postaví na nohy a bude schopné svoje půjčky splácet.

Důchodci v Řecku kvůli krizi šetří, kde se dá. Snad to volby změní, doufají

Číst článek

Levice také plánuje tvrději vyjednávat s Mezinárodním měnovým fondem, eurozónou a Evropskou komisí a například bude chtít, aby se tolik nezvyšovaly daně z příjmu, nemovitostí nebo aby se nepropouštělo tak rychle, jako dosud.

Už se nenecháme ponižovat, hlásá před nedělními volbami v Řecku šéf Syrizy

Číst článek

Šéf Syrizy dnes slíbil, že v případě vítězství v předčasných parlamentních volbách nepřikročí ke zdanění bankovních vkladů. Tsipras tak chtěl ujistit velké podniky, aby neodváděly hotovost z bank, protože potom by finanční ústavy nemohly půjčovat a také by nemusely být peníze v bankomatech.

Řecké politické strany | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme