Zelení si na sjezdu v Brně zvolí nového předsedu. A možná nejen jednoho

Strana Zelených si o víkendu volí nového předsedu. Její členové ho budou vybírat na sjezdu v Brně. Do boje se přihlásili Petr Štěpánek, Tomáš Schejbal a také úřadující předsedkyně Jana Drápalová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strana zelených v pátek otevřela další kapitolu svého života na sjezdu, který bude volit nové vedení strany.

Strana zelených v pátek otevřela další kapitolu svého života na sjezdu, který bude volit nové vedení strany. | Foto: Tomáš Adamec

Starostka městské části Brno-Nový Lískovec Jana Drápalová vede zelené provizorně od loňského června. Tehdy předsednické křeslo strany opustil dosavadní šéf Ondřej Liška. Za důvod označil neúspěch ve volbách do Evropského parlamentu.

„Výsledek 3,77 procenta v evropských volbách neodpovídal našim očekáváním. Já jako předseda strany i volební lídr za to nesu primární odpovědnost. Ve Straně zelených zůstávám, budu v ní nadále velmi aktivně působit. Myslím si, že zelení nyní potřebují nový impuls k tomu, aby nejpozději v příštích sněmovních volbách dokázali překročit hranici 5 procent,“ okomentoval svůj odchod Ondřej Liška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strana Zelených si o víkendu volí nového předsedu. Natáčela o tom Eva Rajlichová

Tím, kdo straně dodá impuls, by historicky poprvé mohla být žena. Mezi kandidáty je totiž i přechodná šéfka strany Drápalová.

Spolu s ní se o post předsedy chce ucházet nynější starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Ten už jednou neuspěl - před rokem ho v boji o vedení strany porazil právě Ondřej Liška.

Třetím kandidátem je řadový člen Tomáš Schejbal, student historie. „Nejsem technolog moci, když se snažím mluvit o programu, o vizích, nebo o ideologii strany, o které se málo debatuje,“ říká Schejbal.

Mimo volby nového lídra se bude hlasovat i o možné úpravě stanov. Mezi návrhy je třeba změna předsednictví na spolupředsednictví.

„Dnes je na nejvyšších postech strany vždy společně žena a muž, a to v pozici předsedy a místopředsedy. Při spolupředsednictví by tito dva vedoucí představitelé strany měli rovnou pozici,“ vysvětluje Jana Drápalová.

Sjezd zelených mohou zájemci sledovat on-line zhruba od sobotního poledne na webových stránkách strany.

Start kampaně Strany zelených (SZ), Jana Drápalová | Foto: Filip Jandourek

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme