Boje na Ukrajině zasáhly i přístavní Mariupol, město hlásí 20 mrtvých

Po Doněcku se dalším ohniskem konfliktu na východě Ukrajiny stalo přístavní město Mariupol. Při ostřelování jeho východních částí zahynulo nejméně 20 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mariupol po ranním ostřelování

Mariupol po ranním ostřelování | Zdroj: Reuters

„Rakety zasáhly civilní obyvatele Mariupole. To svědčí o tom, že se druhá strana neustále snaží udržovat napjatou situaci, ale k otevřenému útoku nemá odvahu. Obrana Mariupole je pevná a máme tam dost sil, které mohou útok zastavit,“ uvedl mluvčí takzvané protiteroristické operace Andryj Lysenko.

Rebelové odpovědnost za útok odmítají. Vedení takzvané Doněcké lidové republiky označilo informace o ostřelování města za otevřené dezinformace a lži.

Podle separatistů jsou jejich pozice od Mariupolu vzdáleny 40 kilometrů. Tvrdí, že povstalci se opevnili ve městě Novoazovsk u ruské hranice a žádnou palbu nevedou.

Podle obránců města se ale pozice protivníka nacházejí jen kilometrů od východního předměstí. Právě odtud podle svědků ráno přiletěly rakety. Na místě už pracují experti mise OBSE i ukrajinské armády.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce, aby se vyhrocenou situací na východě zabývala na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN.

Doněčtí povstalci dali na vědomí, že nemají o další mírová jednání zájem a že vojska takzvané doněcké i luhanské republiky jsou připravena k postupu na západ.

Mariupol je považován za bránu ke Krymu. V případě pádu města by se povstalcům otevřela pozemní cesta k autonomnímu ukrajinskému poloostrovu, který Rusko loni v březnu anektovalo.

Proruští povstalci na východě Ukrajiny hrozí, že přestanou brát zajatce

Číst článek

Kyjev tvrdí, že nynější zvýšená vojenská aktivita povstalců je výsledkem armádních dodávek a posílení stavů z Ruska. Moskva toto obvinění odmítla a nadále prohlašuje, že na Donbas rebelům neposílá žádnou vojenskou pomoc a ani vojáky.

Hořící auto na ulici v Mariopolu po ostřelování proruskými rebely | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Vojenská situace na východě Ukrajiny | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Igor Maňour, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme