Zemřela Ludmila Brožová-Polednová, prokurátorka z procesu s Horákovou

Ve věku 93 let zemřela Ludmila Brožová-Polednová. Jak Českému rozhlasu potvrdil její advokát, stalo se to už 15. ledna. Brožová-Polednová působila na začátku 50. let jako takzvaná dělnická prokurátorka v zinscenovaném procesu s Miladou Horákovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová | Foto: Marek Janáč

O pohřbu prý věděla jen rodina, takže se nemohl stát záminkou pro setkání radikálních komunistů.

V roce 2007 byla z podnětu Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu na Brožovou-Polednovou podána žaloba ze spolupachatelství na vraždě.

Proti obvinění se hájila tím, že v roce 1950 při soudu s Miladou Horákovou byla ještě příliš mladá a nezkušená. Zároveň ale odmítala připustit, že by osoby odsouzené v tomto procesu byly nevinné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřela Ludmila Brožová-Polednová. Její roli v procesu s M. Horákovou přiblížil historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek

Tehdy 29letá písařka právního oddělení ÚV KSČ Brožová-Polednová se k politickému procesu s Miladou Horákovou dostala jako čerstvá absolventka Právnické školy pracujících.

„Myslím, že ani nešlo o ten věk. Samotných 29 let samozřejmě není úplně nejméně, byť pro procesy, které jsou hrdelní, je úplně absurdní dávat tam takhle nezkušenou prokurátorku. Odpovídá to třídní justici počátku 50. let,“ vysvětluje historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek.

„Navíc ona neprošla žádnou školou, neměla klasické právní vzdělání. Absolvovala pouze dvouletou přípravku, která měla nevzdělané lidi připravit pro různé profese v justici,“ dodává. Svou roli si podle něj Brožová-Polednová vysloužila „kvůli fanatismu a stranickému přesvědčení“.

Historik: Prohlásila, že ničeho nelituje

K procesu se ale mohla dostat i proto, aby u veřejnosti nevzbudilo lítost, že byla žena odsouzena k smrti jen soudci – muži. Na konci líčení před pražským Vrchním soudem byly 8. června 1950 vyneseny čtyři tresty smrti, stejný počet doživotí a pět dlouholetých trestů.

Prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová (uprostřed) | Foto: Národní filmový archiv

„My si dáváme pozor před takovýmito nepřáteli lidu. Dovedeme je najít a tak jsme našli i tyto zde a posadili je na lavici obžalovaných. Nemohou se vymlouvat ze své zločinné činnosti,“ pronesla tehdy v závěrečné řeči Brožová-Polednová.

Přehrát

00:00 / 00:00

I po letech věřila Ludmila Brožová-Polednová ve vinu Milady Horákové. Odmítala připustit, že odsouzení byli nevinní

Aktivně se podílela nejenom na samotném procesu, ale byla přítomna i popravě odsouzených. Později ale řekla, že jí tam bylo zle.

Ludmila Brožová-Polednová byla jediným prokurátorem, který byl za podíl na politických procesech v 50. letech odsouzen. V roce 2008 dostala šest let vězení, pak jí trest zkrátili na polovinu. O dva roky později jí ovšem prezident Václav Klaus udělil milost.

„Když se jí tehdy novináři ptali, prohlásila, že ničeho nelituje, že měla špatné informace. To je samozřejmě absurdní. Ona se účastnila porad, na kterých se ten proces připravoval. Ten proces neměl vůbec nic společného s klasickým právem, bylo to skutečně divadlo, které bylo předem zinscenované, s předem rozdanými rolemi,“ upozorňuje Blažek.

Sám se s Brožovou-Polednovou nikdy osobně nesetkal. Když se za ní jednou vypravil spolu s novináři, neotevřela.

„Ptali jsme se sousedů, jaká ta paní je. Všichni tvrdili, že to je taková hodná babička, která pomáhá nebo dává bonbóny dětem. Je to takový až učebnicový příklad toho, že lidé žili s někým, o kom ani nevěděli, co dlouhé roky dělal. Protože ona se podílela na těch politických procesech dlouhé roky,“ uzavírá historik.

Milada Horáková při závěrečné řeči | Foto: Národní filmový archiv

Lenka Jansová, mkp, Jana Lejpová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme