Za předsedkyni si členové Strany zelených zvolili Janu Drápalovou z Brna

Předsedkyní Strany zelených se dnes stala starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová. Získala 115 ze 198 možných hlasů. Delegáti brněnského sjezdu strany jí dali ve volbách přednost před studentem Tomášem Schejbalem a starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem, který se stal prvním místopředsedou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novou předsedkyní Strany zelených se stala Jana Drápalová

Novou předsedkyní Strany zelených se stala Jana Drápalová | Zdroj: ČTK

52letá Drápalová by si přála dovést Zelené k úspěchu v krajských volbách, které se konají v příštím roce.

Napomoci tomu chce například sjednocením strany. Právě rozpolcenost totiž dříve obírala Zelené o voliče. Zároveň chce Drápalová přesvědčovat veřejnost o tom, že zelená řešení jsou přínosná.

„Lidé vidí, že mají smysl. Proto nás volí. Obecně přitom lidé začínají vnímat naše řešení negativně a mají pocit, že jdou proti jejich zájmům a proti kvalitě života. Musíme je přesvědčit o opaku, že se nám daří hájit jejich zájmy, jejich svobodu. A že jen ve svobodné společnosti můžeme uplatňovat svoji iniciativu a kreativitu. Musíme dosáhnout toho, že stát nebude takovým lidem házet klacky pod nohy a že stát nebude podporovat ty, kteří ty klacky hází,“ prohlásila Drápalová.

Dodala, že je důležité, aby lidé měli právo na volbu alternativního způsobu života. Stát podle ní nesmí trestat například ty, kteří pro svoje děti zvolí alternativní očkovací plán nebo se rozhodnou pro domácí porod.

„Nesmíme také připustit, aby se na skupiny obyvatel uplatňoval princip kolektivní viny,“ dodala.

Nově zvolený první místopředseda Petr Štěpánek porazil kandidáty Jana Šlechtu a vsetínského zastupitele Michala Berga.

Možnost spolupředsednictví

V neděli budou Zelení rozhodovat také o případné změně stanov, konkrétně o takzvaném spolupředsednictví, kdy by stranu řídili dva spolupředsedové – muž a žena. Pokud si změnu odhlasují, budou podle tohoto modelu postupovat až od příštího sjezdu.

Bývalý předseda strany Ondřej Liška rezignoval po neúspěchu v květnových volbách do Evropského parlamentu, ve kterých strana získala 3,77 procenta hlasů. Zelení propadli i v posledních sněmovních volbách v roce 2013.

Loni na podzim ale uspěli v senátních volbách, když získali jedno křeslo v doplňovací volbě na Praze 10. Za podpory Strany zelených s lidovci či piráty nově v horní komoře Parlamentu usedli i další tři senátoři. Zelení na podzim posílili i na komunální úrovni.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme