Argentinská vláda podezřívá z podílu na smrti prokurátora agenty tajné služby

Argentinská vláda podezřívá agenty vlastní tajné služby z podílu na smrti prokurátora Alberta Nismana. Jeho tělo se našlo před týdnem v jeho bytě, vedle něj ležela střelná zbraň. Vyšetřovatelé zatím nepotvrdili, jestli šlo o sebevraždu. Nisman nařkl prezidentku Cristinu Fernándezovou, že se snaží očistit Írán z údajného podílu na teroristickém útoku na židovské centrum v Buenos Aires v roce 1994.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinský prokurátor Albert Nisman

Argentinský prokurátor Albert Nisman | Zdroj: Reuters

Šéf kabinetu argentinské vlády řekl, že za smrtí prokurátora Nismana i za obviněními, která zveřejnil, stojí mocenský boj uvnitř tajné služby.

Agenti, kteří dostali výpověď, prý měli Nismanovi pomáhat i s 350stránkovou zprávou.

Ta mimo jiné odkazuje k přepisům odposlechů telefonů a popisuje, jak se prezidentka a ministr zahraničí měli snažit mařit vyšetřování výměnou za uzavření obchodní dohody s Íránem a dodávky ropy.

Vláda považuje obvinění za absurdní. Oficiální místa nejdřív tvrdila, že si Nisman pravděpodobně vzal život sám. Prezidentka Cristina Fernándezová ale poté prohlásila, že v jeho sebevraždu nevěří.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme