Zelení si odhlasovali spolupředsednictví. Stranu tak budou řídit muž a žena

V čele Strany zelených budou nově dva předsedové – muž a žena. Zavedení takzvaného spolupředsednictví schválili na sjezdu v Brně zástupci strany. Zelení si od novinky slibují lepší komunikaci ve straně a chtějí také podpořit rovnoprávnost pohlaví. Změny by měly platit až od příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd Strany zelených v Brně. V popředí nová předsedkyně Jana Drápalová

Sjezd Strany zelených v Brně. V popředí nová předsedkyně Jana Drápalová | Zdroj: ČTK

„Nebudou voleni jako dvojice, ale po jednom do té dvojice. V ideálním případě si každý najde to, co mu víc sedí,“ přiblížil první místopředseda Petr Štěpánek.

„Já myslím, že i teď v kombinaci předsedkyně – první místopředseda je docela evidentní, jak jiní jsme. Kdybychom byli spolupředsedové, tak celkem přirozeně vyplyne třeba Janina komunikace hodně dovnitř a moje komunikace hodně ven, když to zjednoduším,“ dodal.

Novou předsedkyní Strany zelených se v sobotu stala starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová. Získala 115 ze 198 možných hlasů.

Bývalý předseda strany Ondřej Liška rezignoval po neúspěchu v květnových volbách do Evropského parlamentu, ve kterých strana získala 3,77 procenta hlasů. Zelení propadli i v posledních sněmovních volbách v roce 2013.

Loni na podzim ale uspěli v senátních volbách, když získali jedno křeslo v doplňovací volbě na Praze 10. Za podpory Strany zelených s lidovci či piráty nově v horní komoře Parlamentu usedli i další tři senátoři. Zelení na podzim posílili i na komunální úrovni.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme