Zaorálek: Zpravodajské služby by mohly dostávat informace o cestujících z letišť

Schengen by měl zpřísnit opatření na svých vnějších hranicích, tvrdí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Kvůli boji s teroristy by se podle něj mohly také posílit pravomoci zpravodajských služeb na letištích. Měly by třeba přístup k seznamům cestujících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Návrat mladých radikálů, kteří se zapojili do bojů v Sýrii nebo do jiných vyhrocených konfliktů na světě, může Česko podle Zaorálka ohrozit.

„Oni se samozřejmě nevraceli jednoduchým způsobem, to nebylo tak, že by jeli ze země do Iráku a zpátky, proto nebylo možné zjistit, kde ten dotyčný je,“ říká ministr zahraničí.

Proto by ministr tajným službám usnadnil přístup k seznamům cestujících. Se zpřísněním volného pohybu osob v Unii souhlasí také europoslanec Jan Zahradil z ODS. Varuje ale před moc velkým posilováním zpravodajců.

„Nerad bych, abychom se změnili ve státy prošpiclované, profízlované a kontrolované na 100 procent. Vstup různých osob na území EU je možné řešit i standartními prostředky.“

Podle Jana Zahradila by stačilo posílit kontroly na vnějších hranicích Schengenu a zpřísnit udělování vstupních víz.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme