Pražské mezinárodní fórum bude hledat řešení, jak bojovat proti extremismu

Pražský hrad dnes hostí čtvrté mezinárodní fórum Let My People Live (Nech můj lid žít). Představitelé parlamentů z víc než 30 zemí budou debatovat o nárůstu antisemitismu, xenofobie a náboženského extremismu v Evropě. U příležitosti 70. výročí osvobození nacistických koncentračních táborů také uctí památku obětí holocaustu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor vystoupí na fóru Let My People Live

Prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor vystoupí na fóru Let My People Live | Zdroj: ČTK

Účast na fóru Let My People Live, které pořádá Evropský židovský kongres, přislíbila také řada odborníků ze světa médií, kultury nebo mezinárodní legislativy. Promluví například známá mezinárodní dopisovatelka televize CNN Christiane Amanpourová nebo předseda Evropského židovského kongresu Moše Kantor.

Účastníci fóra budou probírat například roli médií a sociálních sítí, přes které se v poslední době vlna extremismu šíří. Ohrožení se cítí především evropští Židé a mnozí uvažují o odchodu z kontinentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský hrad hostí fórum Let My People Live. O programu mluví Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

Že jde o téma nadmíru aktuální, potvrdily nedávné teroristické útoky v Paříži. Jeden z útoků mířil přímo na židovskou komunitu. Stejně tak jako masakr ve škole v Toulouse před třemi lety.

Zástupci Evropského parlamentu a tří desítek národních parlamentů budou v Praze hledat praktická řešení, jak extremismus a náboženskou i rasovou nesnášenlivost v Evropě zastavit. Zaměří se na to, jaká legislativní opatření by demokratické státy měly pro boj s rasovou nenávistí přijmout a co pro to mohou udělat političtí lídři.

„Do velké míry se zaměřuje nejenom do minulosti, ale hlavně do budoucnosti. Právě proto jde o průnik tří typů lidí – odborníky z oblasti médií, právníky a předsedy parlamentu. To jsou skupiny, které se nejvíce podílejí na tvorbě zákonů do budoucnosti,“ říká ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

„Účastníci se chystají prezentovat výsledek desetiletých diskuzí právníků o tom, jakým způsobem odrazit boj proti extremismu, aniž by byla ohrožena svoboda slova. Je to jedna ze základních právních otázek dneška, kdy se snažíme reagovat na nárůst extremismu, aniž bychom změnili své vlastní hodnoty,“ dodává.

Druhý den fóra pak bude patřit hlavně pietní akci v Terezíně k uctění mezinárodního Dne památky obětí holocaustu a připomenutí 70. výročí osvobození nacistických koncentračních táborů.

Jaromír Marek, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme