Politici chtějí kvůli praktikám 'šmejdů' opět měnit zákon

Reportéři ČRo pátrali po tom, jak pracují takzvaní 'šmejdi'. V Česku už rok platí zákon, který měl zabránit prodávání předražených výrobků na předváděcích akcích. Prodejci ale vymysleli několik triků, jak zákon jednoduše obejít. Ve sněmovně proto vznikla pracovní skupina, která chystá další změnu zákona o ochraně spotřebitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

„Já tady nikomu nebudu nic prodávat, já tady budu dělat pouze reklamu,“ slibuje asi třicetiletý muž na předváděcí akci, kterou reportéři Radiožurnálu natočili v jedné restauraci na Moravě.

I přes původní slib se ale prodávalo. Obchodníci sáhli ke svým osvědčeným nekalým trikům. Starším lidem slibovali různé výhry a slevy. I po nich ale parní vysavač přišel na 25 tisíc korun. „Zlatá reklamní výhra, získáváte produkty v hodnotě 139999,“ ukazuje starší paní.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku už rok platí zákon proti takzvaným šmejdům, prodejci ale našli způsob, jak ho obejít. Detaily zjišťovala reportérka Markéta Chaloupská

I když zákon proti nekalým praktikám funguje už rok, tak zákazníky příliš neochránil. Třeba společnost pořádající předváděcí akce funguje jen na několik měsíců a lidé už pak nemají šanci věc reklamovat.

Poslanci proto po roce opět chystají novelu zákona o ochraně spotřebitele. Připravuje ji pracovní skupina při ústavně právním výboru. Například sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc navrhuje, aby společnosti, které prodávají zboží na předváděcích akcích, složily předem kauci.

„Pokud dojde k udělení pokuty nebo dojde k tomu, že mají být odškodněny oběti této podvodné společnosti, aby bylo z čeho tyto nároky zaplatit,“ vysvětluje.

Právě nepoctivým obchodníkům jen loni udělila Česká obchodní inspekce podle svého mluvčího Jiřího Fröhlicha rekordní pokuty.

„Celkově pro všechny společnosti, které pořádaly předváděcí akce, nabylo právní moci 181 pokut za 27 milionů korun,“ upřesňuje.

Sérii reportáží o takzvaných 'šmejdech' bude dnes po deváté hodině vysílat Radiožurnál.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme