Při protestech v Egyptě zemřelo nejméně 18 lidí. Demonstrace měly připomenout výročí revoluce

I přes zákaz úřadů si někteří Egypťané připomněli čtvrté výročí egyptské revoluce, která svrhla autoritářský režim prezidenta Husního Mubaraka. Při vzpomínkových akcích zemřelo nejméně 18 lidí. Policie rozháněla demonstrace po celé zemi. Někde protestovali proti současným poměrům stoupenci Muslimského bratrstva, jinde liberální aktivisté. Neděle tak byla nejkrvavějším dnem od zvolení Abdal-Fattáha Sísího prezidentem Egypta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejméně 15 lidí bylo zabito při protivládních protestech v Egyptě

Nejméně 15 lidí bylo zabito při protivládních protestech v Egyptě | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Asi stovka aktivistů skanduje před novinářským syndikátem v centru Káhiry. Odsuzují sobotní smrt mladé političky Šajmy Sabágové a volají po odchodu vojenského režimu. Zhruba po hodině se ale objeví policejní auta a policisté se zbraněmi. Shromáždění se rozutíká.

Dvaatřicetiletá Šajma Sabágová zemřela při poklidné vzpomínkové akci v centru Káhiry. Podle svědectví jejích kolegů ji zasáhla střela z policejní zbraně. Jejich skupinka asi 20 lidí přitom jen chtěla položit na náměstí Tahrír květiny na památku zabitých demonstrantů z roku 2011. Přestože policii o svém úmyslu informovali, zasáhla proti nim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při protestech v Egyptě zemřelo nejméně 15 lidí. Demonstrace měly připomenout výročí revoluce. V Káhiře natáčel Štěpán Macháček

„Potom, co se v sobotu stalo, už nemůžeme akceptovat atmosféru, která v Egyptě vládne od loňského roku. Musíme se teď všichni postavit proti tomu, aby jakákoliv instituce stála nad zákonem,“ řekla k zabití Šajmy Sabágové předsedkyně liberální strany Dustúr Hála Šukralláhová.

Jenže vedle takto smýšlejících Egypťanů je také hodně těch, kterým současné pořádky naprosto vyhovují.

„Policie to tu uklidní. A na co bychom dnes měli vzpomínat? Jaká revoluce? Byla to konspirace Západu proti Egyptu. Husní Mubárak byl slušný člověk. Kdepak revoluce,“ říká holič Imád a hlídá přitom svůj krámek před případnými nepokoji.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme