Venezuela nepustila jihoamerické exprezidenty za vězněným opozičním lídrem Lópezem

Venezuelské úřady nepustily dva bývalé jihoamerické prezidenty za vězněným opozičním lídrem Leopoldem Lópezem. Chilský exprezident Sebastián Piñera a jeho kolumbijský kolega Andrés Pastrana tvrdí, že jim vězeňská služba ani nedala možnost o návštěvu požádat běžnou cestou. Oba dva jsou zastánci konzervativní pravicové politiky a platí za spojence Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chilský exprezident Sebastián Piñera (vlevo) a jeho kolumbijský kolega Andrés Pastrana

Chilský exprezident Sebastián Piñera (vlevo) a jeho kolumbijský kolega Andrés Pastrana | Zdroj: Reuters

Oba bývalí prezidenti prohlásili, že odmítnutí návštěvy vězněného opozičního lídra je důkazem porušování lidských práv ve Venezuele. Vyzvali zároveň k jeho propuštění.

Socialistický prezident Nicolás Maduro je naopak obvinil z toho, že přijeli s cílem podpořit pokus o puč proti jeho vládě. Do Venezuely je pozvala opozice na konferenci o demokracii.

Bývalý starosta části Caracasu Leopoldo López, kterého se pokusili navštívit, je ve vězení od března za údajné podněcování k násilnostem při opozičních demonstracích - zatím stále čeká na soudní proces.

Manželka vězněného Leopolda Lópeze Lilian Tintoriová a kolumbijský expremiér Andrés Pastrana | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme