Mačetový útok v Novém Boru byl pokusem o vraždu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil, že mačetový útok v Novém Boru na Českolipsku byl pokusem o vraždu a že násilníci útočili ve shodě, s vědomím možných následků. Odmítl proto dovolání čtyř odsouzených, kteří si odpykávají tresty od pěti let do 17,5 roku vězení. Nejvyšší soud rozhodl koncem loňského roku bez veřejného jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Při incidentu v srpnu 2011 zranili romští útočníci v novoborském baru tři muže. Jednomu ze zraněných museli lékaři nahradit část lebky platinovou destičkou. Další vyvázli s otřesem mozku a zhmožděninami.

Útok vyvolal na severu Čech několik protiromských demonstrací.

Dovolání podal vůdce skupinky Vojtěch Husák, jenž dostal nejpřísnější trest, dále Jakub Žiga a Antonín Sinu, jimž odvolací soud vyměřil patnáctileté tresty. Čtvrtým pisatelem dovolání je mladík, který jako mladistvý dostal pětiletý trest. Všichni zpochybňovali právní kvalifikaci činu.

Neexistovala prý žádná dohoda, že do baru půjdou vraždit. Zpochybňovali také některé konkrétní důkazy. Tresty považují za exemplární, právní kvalifikaci je prý poplatná „mediální objednávce“.

Podle Nejvyššího sodu ale útok na návštěvníky novoborského baru skutečně byl pokusem o vraždu, jímž útočníci reagovali na předchozí menší konflikt.

Do baru vběhli ozbrojení sečnými zbraněmi, obušky a holemi, okamžitě začali brutálně a zákeřně útočit na lidi v baru, útoky směřovaly často na hlavu a životně důležité orgány, připomněl NS v usnesení.

Útočníci při tom podle soudu postupovali ve vzájemné souhře, nikdo nejevil zájem o osud zraněných.

Odsouzení mají ještě možnost obrátit se na Ústavní soud. Museli by ale argumentovat porušením svých základních práv.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme