Chodov chce vstoupit do Svazu měst a obcí

26. leden 2015

Město Chodov plánuje vstup do Svazu měst a obcí České republiky. Záměr už schválili radní, na stůl ho dostanou na svém nejbližším jednání zastupitelé, kteří budou mít konečné slovo.

„Svaz obcí za poslední dobu vyrostl ve velkou profesní skupinu, jež má váhu a umí moderovat diskuse na nejrůznější témata, včetně připravovaných zákonných změn,“ vysvětlil krok Chodova jeho starosta Patrik Pizinger.

Ten se chce nyní intenzivně věnovat tomu, aby se Chodov v budoucnu stal obcí s rozšířenou působností. Starostovo případné zapojení do pracovní skupiny ve svazu obcí by pak tomu mohlo významně přispět.

Obyvatelé bezmála patnáctitisícového Chodova, který je druhým největším městem v sokolovském okrese a pátým v Karlovarském kraji, po změnách ve státní správě přišli o řadu agend.

Ve městě tak například chybí živnostenský úřad či stálá pobočka finančního úřadu. Kvůli vyřízení občanského průkazu a pasu, je nutné jet do Sokolova.

„Z mého pohledu má členství ve svazu smysl. Mimo jiné můžeme čerpat právní poradenství a další služby a výhody,“ doplnil starosta s tím, že za roční členství zaplatí město 35 000 korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio