Nejméně deset lidí zemřelo při havárii řecké stíhačky ve Španělsku

Na letecké základně Los Llanos v Albacete na jihovýchodě Španělska se během manévrů NATO zřítila řecká stíhačka F-16. Stroj narazil do letištního hangáru. Při nehodě zemřelo nejméně 10 lidí a 19 dalších utrpělo zranění, sedm z nich je v kritickém stavu. O nehodě informovalo španělské ministerstvo obrany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při manévrech NATO se na španělskou základnu zřítila řecká stíhačka

Při manévrech NATO se na španělskou základnu zřítila řecká stíhačka | Zdroj: ČTK

Stíhačka ztratila krátce po startu rychlost a zřítila se na další letadla stojící na letištní ploše. Příčina nehody zatím není známá, kapitán ale zřejmě provedl chybný manévr.

„Vyšetřování bude znamenat analýzu černé skříňky v letadle, která buď potvrdí, že došlo k technickému selhání, ztrátě výkonu, a v tom okamžiku pravděpodobně pilot nebyl schopen tak rychle reagovat. Okamžik startu je vždycky velmi kritický. Samozřejmě není vyloučena ani lidská chyba,“ přibližuje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Během manévrů NATO se ve Španělsku zřítila stíhačka. Stalo se to při startu, upozornil bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Na místě zasahují týmy hasičů, kteří se snaží uhasit rozsáhlý požár. Záchranáři základnu evakuovali.

Web španělského deníku El País uvedl s odkazem na nejmenovaného ministerského činitele, že mezi mrtvými jsou vojáci různých zemí NATO.

Mezi oběťmi je nejspíše osm Francouzů a dva Řekové, kteří havarovaný stroj pilotovali, uvedl to španělský premiér Mariano Rajoy. Několik zraněných zahraničních pilotů převezli záchranáři do madridské nemocnice na oddělení těžkých popálenin.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyjádřil nad nehodou zármutek: „Jde o tragédii, která se dotýká celé rodiny NATO. Vyjadřuji upřímnou soustrast blízkým a zemím těch, kteří přišli o život, a přeji brzké uzdravení zraněným.“

Cvičení NATO se účastnili vojáci osmi spojeneckých zemí – Belgie, Dánska, Francie, Německa, Británie, Itálie, Španělska a Spojených států. Cílem bylo zlepšit mezinárodní spolupráci při leteckých operacích.

„Je to regulérní cvičení, kde se procvičovaly taktické postupy. To znamená, že to nebylo ve své podstatě nic mimořádného ani extra riskantního. Byl to běžný výcvik, který se provádí na mezinárodní úrovni právě proto, aby se sladily činnosti, aktivity a součinnost letectva jednotlivých armád,“ upozorňuje Šedivý.

Letecká základna Los Llanos při Albecete je od roku 2009 považovaná za nejlepší výcvikové středisko pro piloty stíhaček zemí NATO v Evropě.


Zvětšit mapu

ČTK, Ľubica Zlochová, Veronika Sedláčková, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme