Šéf gangu Berdych znovu žádá o podmínečné propuštění z vězení

David Berdych žádá soud o prominutí zbytku trestu. Muž, který dal jméno zřejmě nejznámějšímu zločineckému gangu v Česku, si odpykal více než dvě třetiny z patnáctiletého trestu. Podle svých slov se poučil a je připravený na návrat do běžného života. Napoprvé mu to soud neuvěřil a loni v červenci žádost zamítl. Odvolací senát ale verdikt zrušil a dal Berdychovi novou šanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Berdych žadá o podmíněné propuštění z vězení

David Berdych žadá o podmíněné propuštění z vězení | Foto: Filip Jandourek

Někdejší vyhazovač v podniku Disocland Sylvia se chce prý po případném propuštění živit jako skladník.

„Má sjednané zaměstnání, přinesl jsem potvrzení od zaměstnavatele. Bydlel by u své přítelkyně. Jsem také připraven předložit ještě záruky jeho tatínka a navrhl jsem k výslechu dva elitní policisty Gregora a Kahnovou. Oba dva s tím výslechem souhlasili. Mohli by říci, jakou úlohu sehrál v odhalování celého gangu, a protože ho 11 let navštěvovali, tak by mohl říci, jak se změnil,“ upřesňuje Berdychův právník Jaroslav Ortman.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Berdych chce předčasně na svobodu. Odpykal si přes dvě třetiny z patnáctiletého trestu. Podrobnosti zjišťovala Veronika Hlaváčová

Dodává také, že se jeho klient napravil. Ve vězení nasbíral přes 80 pochval, a za odměnu byl dokonce i na prodlouženém víkendu na svobodě.

„Přešel z ostrahy do dozoru, a dokonce dostal opakovaně nejvyšší možnou odměnu od ředitele věznice, tedy tři dny pobytu mimo věznici,“ dodává Ortman.

David Berdych je posledním členem gangu, který zůstává ve vězení. Jeho propuštění se neobává ani policistka Helena Kahnová. Právě ta s kolegou Tomášem Gregorem organizovanou skupinu v 90. letech rozkryla.

„Nemám obavy ani z pomsty Berdycha, ani kohokoli jiného. Doufám, že se ve vězení chovali vzorně, aby byli propuštěni, a budou v tom pokračovat,“ říká Kahnová.

Berdychův gang unikal policistům do roku 2004

Kauza Berdychova gangu je zřejmě největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí má na svědomí loupeže, brutální únosy a vydírání. Při akcích často zneužili policejní uniformy. Trestnou činností si údajně přišli na víc než 100 milionů korun.

Prvního podnikatele gang unesl koncem října 2000 v Praze 4. Zločinci ho čtyři dny drželi s očima přelepenýma páskou a se spoutanýma rukama. Pod pohrůžkami mu ukradli přes 1,3 milionu korun.

V dubnu 2001 v přestrojení za dopravní policisty unesli a oloupili další dva podnikatele. Brutalita jejich útoků stále rostla. Při jedné z loupeží zemřel zlatník Václav Toman.

Policie už ale asi osmdesátičlenný Berdychův gang sledovala. Když pak zmizel důležitý informátor a gang znal každý krok vyšetřovatelů, začali detektivové Tomáš Gregor a Helena Kahnová kromě zločinců podezírat i některé kolegy a nadřízené z útvaru.

David Berdych žadá o podmíněné propuštění z vězení | Foto: Filip Jandourek

Nakonec se podařilo prokázat, že praktiky Berdychova gangu krylo a později i řídilo několik pražských policistů z odboru boje s organizovaným zločinem.

Dostávali za to část kořisti a informace ze zločineckého podsvětí. Díky nim měli skvělé výsledky ve vyšetřování. Gangu se dařilo unikat před zákonem zhruba od druhé poloviny 90. let až do roku 2004.

O šest let později dostaly čtyři desítky obviněných u soudu konečné tresty. David Berdych dostal 15 let. Celou dobu ale odmítal, že by gang vedl.

Mezi odsouzenými byli i policisté. Josef Opava si měl odpykat 12 a Petr Koňařík 8 let za mřížemi. Všechny kromě Berdycha už soud po uplynutí části trestů propustil na svobodu.

Soud musí žádost projednat znovu

Loni soud Berdychovu žádost o podmíněné propuštění z vězení zamítl. Berdych tehdy tvrdil, že se za mřížemi polepšil a při vyšetřování spolupracoval s policisty.

„Změnil jsem své názory, priority a hodnoty. Koukám se na to všechno úplně jinak. Člověk se musí naučit hlavně vyjít a zacházet sám se sebou, aby se nestalo, že své dobré schopnosti bude používat špatně, což se stalo mně, a už se mi to nestane,“ konstatoval před soudem Berdych.

Soudce Kryštof Nový tehdy vysvětlil důvod zámítnutí jeho žádnosti takto: „Zcela jednoznačně z toho vyplývá speciální recidiva směřující k násilné trestné činnosti. Je podrobně popsáno to, co vešlo v povědomí obecné veřejnosti jako Berdychův gang – velké násilí směřující k získání finančních prostředků, přepadávání bezúhonných občanů, zneužívání policejních uniforem.“

Odvolací senát ale Berdychovu žádost o podmíněné propuštění vrátil soudu k novému projednání.

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme