Odkud pochází potraviny v obchodě? Na obalu to nehledejte

21. leden 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátil posluchač, kterého zajímalo, jak má být značena země původu na obalu potravin: zda je nutné uvést konkrétní zemi, nebo zda stačí informace "Vyrobeno v EU". Odpověď nám poskytl Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Ten ovšem našeho posluchače zklamal: země původu na obalu potraviny vlastně nemusí být žádná. „Země původu obecně není povinným údajem na potravině. Výjimku tvoří některé druhy potravin, jako například hovězí maso nebo čerstvé ovoce a zelenina,“ vysvětluje Kopřiva.

Čtěte také


POVINNÉ ÚDAJE NA BALENÝCH POTRAVINÁCH
- název potraviny,
- seznam složek,
- alergeny,
- množství určitých složek nebo skupin složek (v případě jejich zdůraznění),
- čisté množství potraviny,
- datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti,
- zvláštní podmínky uchovávání nebo podmínky použití,
- jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku, který je za potraviny odpovědný,
- země původu nebo místo původu ve vyjmenovaných případech,
- návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít,
- u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v procentech objemových,
- výživové údaje (týká se zatím jen kojenecké výživy a dietních potravin; pro ostatní potraviny budou povinné od prosince 2016)

„Nicméně pokud je země původu uvedena, je zcela legitimní, pokud je to Evropská unie, protože se nacházíme na společném evropském trhu,“ dodává.

Na mnoha obalech si ovšem informaci o zemi původu přečtete: zejména českým zbožím se dnes prodejci rádi pochlubí. „Zejména u potravin, které představují jakousi špičku oboru, výrobci s jistou hrdostí uvádějí i zemi původu, ačkoli to zákon nevyžaduje,“ říká Kopřiva.

Žádnou změnu v tomto směru nepřinesly ani legislativní změny, které začaly platit v minulých týdnech. Ty zavedly například povinnost zvětšit písmo na obalech nebo zdůrazňovat alergeny, které jsou v potravině obsaženy.

Pokud zákazník objeví v obchodně nedostatečně označený výrobek, může se sám zasadit o nápravu tohoto nedostatku.

„Jedná se o závažný prohřešek. Je možné upozornit personál prodejny, nebo se může každý občan obrátit i na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ doporučuje mluvčí.

Inspekce poté výrobek odebere a posoudí, zda byl zákon porušen. „Oznámení člověk může učinit telefonicky, na webových stránkách SZPI nebo i prostřednictvím aplikace Potraviny na pranýři v mobilu nebo na internetových stránkách,“ radí mluvčí.

Stejně by měl člověk postupovat, pokud zjistí, že informační povinnost neplní provozovatel restaurace – i na ně totiž od ledna dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „SZPI po podání podnětu informuje spotřebitele o výsledku tohoto šetření,“ uzavírá Kopřiva.

Alergeny
autor: Karolína Procházková
Spustit audio