Na vepříně v Letech se objevily kresby připomínající oběti války. A podpis Pérák

Na vepříně v letech na Písecku, který stojí na místě bývalého pracovního tábora, se objevily kresby postav. Podle policie je někdo vytvořil v noci z neděle na pondělí. K autorství kreseb, které mají připomínat 327 obětí, které v cikánském táboře během druhé světové války zahynuly, se hlásí člověk s přezdívkou Pérák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kresby na vepříně v Letech na Písecku

Kresby na vepříně v Letech na Písecku | Zdroj: ČTK

„Prasečák v Letech je ostudnou připomínkou Osvětimi po Česku. Vracím se, abych zjednal nápravu,“ uvedl Pérák v e-mailu, který rozeslal médiím. Přiložil i video dokumentující jeho akci. Pérák je legendární postava, která za druhé světové války sabotovala některé nacistické akce.

Na některých plakátovacích plochách a sloupech v Praze se zase objevily plakáty v češtině i angličtině s titulkem „Připomínka Osvětimi po česku? Prasečák!“. Text upozorňuje na situaci v Letech a je podepsán Pérák.

„Doteď se mi dělá zle při vzpomínce na všechny ty slizké české fašisty, bezpáteřní úředníky, četníky a bachaře, kteří si zřídili vlastní koncentrák v Letech u Písku,“ píše se na plakátu.

Tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo bylo zpřístupněno v roce 2010.

V Pérákově e-mailu jsou přiloženy i fotografie stejného plakátu, který vylepil v Terezíně. A pod metronom na pražské Letné pověsil transparent se sloganem „Vracím se jako vaše černé svědomí. Pérák“.

Vepřín v Letech stojí na místech bývalého pracovního tábora. O přemístění farmy se mluví už od devadesátých let, ani jedna vláda ale zatím nenašla v rozpočtu dost peněz.

Pomník připomínající oběti cikánského holokaustu je v těsné blízkosti areálu. „Památník nebyl poškozen ani pokreslen. Ale na informačních tabulích se objevily letáky související s tímto útokem,“ řekla policejní mluvčí Kamila Ingrišová Čuřínová. Případy policie vyšetřuje jako trestný čin poškození cizí věci.

ČTK, Jan Kopřiva, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme