Čekání na transplantaci se zkrátilo na rok, lékaři zachrání život více pacientům

V České republice se zkracují čekací doby na transplantace. Podle ministerstva zdravotnictví má za sebou transplantologie nejúspěšnější rok v historii. Průměrně pacienti čekají na vhodného dárce přibližně rok. Snižuje se také počet lidí, kteří zemřou kvůli tomu, že se pro ně nepodaří včas najít vhodný orgán. Loni jich bylo 75.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězová transplantace ledvin

Řetězová transplantace ledvin | Foto: IKEM, Jan Šenkýř

„U mnohých pacientů, kteří jsou na čekacích listinách, se každý týden a měsíc bojuje o to, jestli vůbec přežijí. Kvalita života lidí, kteří se transplantace dočkají, je nesrovnatelná,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

V Česku loni poprvé v historii dostalo transplantovaný orgán více lidí, než jich bylo nově zařazeno na čekací listině. Lékaři transplantovali některý z orgánů více než 800 pacientům, celkem provedli téměř 850 transplantací. Čekací doby jsou kratší než ve většině evropských zemí.

Nejvíce se v Česku transplantují ledviny. Loni lékaři provedli více než 500 transplantací tohoto párového orgánu, což je zatím historické maximum. Přibývá také lidí, kteří jsou ochotni za života jednu svoji ledvinu darovat. Velkým úspěchem české transplantologie byla i kombinovaná transplantace srdce a plic. Na ní spolupracovalo centrum pražského IKEMu a nemocnice v Motole.

Podle ministerstva zdravotnictví je to díky špičkovým doktorům. Koordinační středisko transplantací říká, že dobře spolupracují také zdravotní pojišťovny a že se zlepšují i zákony.

„Čekací doba v České republice v posledních pěti letech je kratší než v okolních státech. V Německu se čeká až dvakrát déle na transplantaci ledviny a jater než u nás,“ uvedl ředitel střediska Miloš Adamec.

Zvyšuje se také počet zemřelých dárců. Loni jich bylo 263, což je zatím nejvyšší číslo v historii České republiky i Československa. V Česku platí, že kdo výslovně nepožádá o výjimku, považuje se po smrti za možného dárce orgánů.

Ministerstvo zdravotnictví chce transplantační program dál podporovat. Změny v zákonech prý nutné nejsou, ale chce finančně motivovat transplantační centra i nemocnice, aby se na programu podílely.

Z osvědčených zkušeností jiných zemí by Česko třeba mohlo převzít způsob financování koordinátorů pro spádové oblasti o velikosti asi milionu obyvatel.

Na čekacích listinách na jednotlivé orgány je v současné době celkem 1014 lidí.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme