Žalobce podal námitku podjatosti na soudce, který rozhoduje o propuštění Berdycha

O předčasném propuštění Davida Berdycha na svobodu bude soud rozhodovat až v březnu. Státní zástupce totiž dnes podal na soudce námitku podjatosti a chce, aby o Berdychově podmíněném propuštění rozhodoval soudce jiný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Berdych žadá o podmíněné propuštění z vězení

David Berdych žadá o podmíněné propuštění z vězení | Foto: Filip Jandourek

David Berdych, který dal jméno zřejmě nejznámějšímu zločineckému gangu v Česku, si z 15letého trestu za loupeže, únosy a vydírání odpykal přes dvě třetiny.

Jeho právník Jaroslav Ortman tvrdí, že Berdych už je napravený. Státní zástupce podle něj projednávání žádosti o prominutí zbytku trestu zdržuje.

„Nevídáno, neslýcháno, válka v justici. Státní zástupce podal námitku podjatosti - zdržovací to je v každém případě. Podívejte se, David Berdych podal žádost koncem června, teď je leden, sedm měsíců a vlastně nic se neděje. To není normální,“ tvrdí Ortman a doplňuje:

„Já tomu postupu státního zastupitelství nerozumím. Vznesu námitku podjatosti proti nim.“

Státní zástupce Obvodního soudu pro Prahu 6 Ladislav Malovec nechce své důvody blíž komentovat. Odmítá ale, že by cíleně prodlužoval jednání soudu.

Soud už jednu Berdychovu žádost o předčasné propuštění loni v červenci zamítl. Odvolací senát ale verdikt zrušil a dal Davidu Berdychovi novou šanci.

Kauza Berdychova gangu je zřejmě největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí má na svědomí loupeže, brutální únosy a vydírání. Trestnou činností si údajně přišli na víc než 100 milionů korun.

Praktiky gangu krylo a později i řídilo několik pražských policistů z odboru boje s organizovaným zločinem. Všechny odsouzené členy skupiny kromě Berdycha už soud po uplynutí části trestů propustil na svobodu.

mta, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme